Una imatge de la pista d'atletisme coberta de Sabadell /CUP Aquest diumenge Sabadell serà la capital política de Catalunya. La Candidatura d’Unitat Popular ha escollit la pista d'atletisme coberta de la ciutat del Vallès per celebrar l’assemblea extraordinària que ha de decidir si dóna continuïtat a la legislatura investint Artur Mas. “És la mare de totes les assemblees”, coincideixen a definir diversos membres de la CUP després de mesos de debat i discussió que han embolicat la troca del procés. Una proposta d'acord amb elements cupaires i un consell de presidència, les claus de la jornada.

Qui hi participa?

La quantitat de participants, 3.577 inscrits, ha obligat a canviar fins a dues vegades la ubicació del conclave. Els assemblearis són militants o simpatitzats a la CUP, que s’han verificat a través de la “intranet” de les assembles locals, o a les organitzacions que formen part de la Crida Constituent.

Què s’hi debat?

Ras i curt: la continuïtat de la legislatura. És a dir, si la CUP investeix Artur Mas com a president i, si ho fa o no amb la proposta d’acord que els ha posat sobre la taula Junts pel Sí després de gairebé tres mesos de negociació.

Com es debatrà?

Segons el reglament, un cop creada i aprovada la Mesa de l’assemblea, formada per diputats i membres del Secretariat Nacional, es presentarà la proposta resultant de les converses amb JxSí que inclou: pla de xoc, el procés constituent, el full de ruta i el plantejament d’estabilitat i investidura.

Cap a quarts d’onze del matí, s’agafaran torns de paraula, s’explicarà la valoració i “s’analitzarà la conjuntura”. Tot just acabat s’obrirà un debat d’aproximadament dues hores. Cap a la una del migdia hi haurà la primera votació.

La segona ronda de votacions està prevista per a les quatre de la tarda i la tercera ronda, a partir de les sis de la tarda. Aquestes votacions seran com la Champions League, tindran eliminatòries. L'escenari que tingui menys vots caurà de la llista a la següent ronda. Si un dels escenaris assoleix el 50% dels vots, guanya directament la votació.

Què s’hi votarà?

Quatre preguntes per a dues respostes: si investir Mas o no investir-lo. S’ha consensuat preguntar-ho dibuixant quatre escenaris, tal com es va fer a la jornada de debat de Manresa.

Escenari 1) Investir Mas i acceptar la proposta d'acord amb Junts pel Sí Acceptar la proposta d'acord polític amb l'objectiu d'avançar cap a la creació d'una República Catalana a partir d'un full de ruta de desconnexió institucional i de ruptura democràtica, un pla de xoc d'emergència social i un procés constituent popular i democràtic que permeti eixamplar la base del procés. I en conseqüència, acceptar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas. Escenari 2) Rebutjar-ho tot Rebutjar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant la proposta d'acord polític. Esgotar el termini de negociació per una presidència de consens amb pla de xoc, full de ruta per a la ruptura i procés constituent amb l'objectiu d'eixamplar la base del procés creació d'una República Catalana. Assumir anar a unes noves eleccions en el cas que Junts pel Sí no presenti una alternativa a la presidència.Proposta defensada per Endavant Osan, Corrent Roig o Lluita Internacionalista, corrents que s’oposen a la investidura de Mas pel símbol que suposa.

Escenari 3) Només acceptar Mas i no la proposta Rebutjar la proposta d’acord polític de pla de xoc, procés constituent, full de ruta per la ruptura així com el Consell de presidència. Afavorir la investidura d'Artur Mas amb l'objectiu d'evitar unes noves eleccions, desbloquejar la situació actual i continuar treballant per eixamplar la base del procés i per la creació d'una República Catalana.

Aquest escenari tindria el suport dels contraris a investir Mas en cas que la seva proposta de rebutjar-lo caigués en la primera ronda votacions. Assumir Mas i no l’acord, deixaria les mans lliures per controlar un Govern sense l’estabilitat garantida. Per contra, la proposta d’acord no obligaria a cap de les dues parts. Escenari 4) Buscar complicitats a CSQP Rebutjar el Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant la proposta d'acord polític. Traslladar a Junts pel Sí la responsabilitat de buscar suports més enllà del grup parlamentari de la CUP-CC a través de la nostra abstenció en el Ple d'Investidura. En cas que Junts pel Sí no obtingués més suports assumir anar a unes eleccions. Aquesta pregunta va estar a punt de caure en el consell polític celebrat el passat 19 de desembre a Artés.

Com es votarà

La votació, en principi i segons el reglament de l’assemblea es farà a mà alçada, amb 150 voluntaris treballant en el recompte i la verificació dels resultats. Ara bé si un 25% dels assistents demana que la votació sigui secreta, s’instal·laran 50 urnes per celebrar la votació secreta. Durant l'acreditació de la militància participant es demanarà a cada persona quina opció prefereix. Els diputats no poden votar, però si explicaran els tres mesos de negociació.

Argumentaris

La CUP ha difós un document de 55 pàgines on els seus corrents interns hi diuen la seva sobre com afrontar l’assemblea. Hi ha de tot. Organitzacions com Poble Lliure –hereus de l’MDT– o Col·lectiu Drassanes que acull històrics sindicalistes com Alfredo Bienzobas, defensen l’acord. En aquesta banda també s’hi troben Crida Constituent i EM9 de Ribes.

En la posició diametralment oposada s’hi trobem Lluita Internacionalista, Corrent Roig o Alternativa d’Esquerres del Prat que aposten per no donar suport “ni a Mas ni a les engrunes del Pla de Xoc ni cap acord que lligui de peus i mans”.

En Lluita també aposta per anar a eleccions. Endavant Osan també, com Arran. N'hi ha que fins i tot defensen convocar eleccions demanant suport aeri d'Ada Colau i concórrer junts al voltant del referèndum. L'exemple que posen els defensors d'aquesta opció és l'Ajuntament de Badalona.