"El document presentat per JxSí, fruit de les converses amb els negociadors de la CUP, pot ser un bon punt de partida que permeti la formació d'aquest govern". Aquesta és la divisa de Poble Lliure, un dels dos sectors majoritaris dins la CUP, que defensarà l'acord amb els junters i la investidura d'Artur Mas. Així ho han explicat en un document de valoració sobre el resultat electoral del 20D publicat aquest matí.

Aquest document també alerta del fenomen d'En Comú Podem, del qual sospita que la seva aposta pel referèndum té com a objectiu "refredar l'independentisme" i no pas "eixamplar la base del sobiranisme". "La gran majoria de la seva direcció política (d'ECP) malda perquè l'independentisme deixi de ser hegemònic i perquè l'aposta per la ruptura de l'Estat quedi en un segon pla i emergeixi un quimèric federalisme", apunta el document. "La seva aposta pel referèndum no és un moviment tàctic per augmentar la base social de l’independentisme, sinó per refredar-ne l’impuls i situar la centralitat política en un referèndum pactat amb no se sap qui", conclou.

Acord per recuperar la iniciativa política

Per això, Poble Lliure demana no fer cas als crits "dilacionistes" a fi que la CUP s'ajunti a En Comú Podem per tal d'anar a eleccions amb la bandera del referèndum, perquè el 20D ha deixat una "conjuntura molt propícia per a la ruptura independentista a Catalunya i l'avanç de les reivindicacions socials i del dret a decidir al País Valencià i les Illes".

"Un acord entre PSOE i Podemos i IU, amb suport d'independentistes, és a hores d'ara política-ficció. I que ningú en tingui cap dubte: si haguessin sumat, Podem i les seves sucursals no haurien tingut cap problema a pactar sense gaires línies vermelles amb el PSOE, un partit corrupte, retallador i seguidor dels dictats de la troica", sentencia el document.

"Cal que l'independentisme recuperi la iniciativa política perduda i dugui a terme les passes que condueixin a la desconnexió de l'Estat espanyol i a l'inici d'un procés constituent popular, és a dir, cal que faci efectiva la declaració del passat 9 de novembre. I per fer-la efectiva, cal un acord entre JxSí i CUP que possibiliti la formació d'un govern. El document presentat per JxSí, fruit de les converses amb els negociadors de la CUP, pot ser un bon punt de partida que permeti la formació d'aquest govern", reflexiona Poble Lliure.

Alhora, cal que els tres espais sociopolítics que configuren a hores d’ara l’independentisme (ERC, DiL, CUP) treballin per desenvolupar una estratègia comuna per construir un Estat independent i per resistir els embats de l’Estat. Si no és així, l’independentisme anirà rebent derrotes en les properes batalles, seguint els indicis del passat 20D, i al capdavall pot acabar perdent la guerra.

Mantenir la força

"Després de la pèrdua de pes d’aquesta proposta el 27S passat, el conjunt de l’independentisme ha ofert a aquest espai una possibilitat de recuperar-se exitosament i cal tenir clar que si es produïssin eleccions al març, en tindrà una altra per reforçar-se", avisen els sectors més proclius al pacte amb JxSí.

"Només hi ha un camí possible: avançar en la desconnexió i la ruptura, donant pas a un acord de govern. Només aquesta via pot permetre la impulsió d’un pla d’emergència social i nacional, i d’un procés constituent participatiu capaç d’aplegar amplis sectors populars", recomanen.