L'endemà de la presentació de la proposta de JxSí a la CUP han començat els moviments definitius de cara a l'assemblea de diumenge dins l'esquerra independentista. De moment, al conclave de Sabadell s'hi han inscrit 4.022 persones, una xifra que ara cal contrastar amb la intranet de les assemblees locals per acabar d'escatir els nombre de participants amb dret a vot que defineix el reglament.

Sigui com sigui la xifra, que segurament acabarà per sobre dels 3.000 assemblearis, demostra que les dues grans famílies conjunturals de la CUP –els favorables al pacte i els contraris– han mobilitzat tots els seus quadres i tropa. Els corrents, sectors, famílies i militants configuren un sudoku, ara com ara, imprevisible, de cara al resultat que es pugui produir diumenge. Un sudoku que encara es complica més ateses les reaccions, declaracions i contradeclaracions de les darreres hores.

Ofensiva final

Més enllà de les qüestions numèriques, la CUP va començar ahir a la tarda la seva pròpia ofensiva mediàtica i interna. La va començar amb mal peu, amb una roda de premsa indesxifrable del grup parlamentari que va obligar hores després a emetre un comunicat amb el que reivindicava el seu paper en la negociació i les reclamacions cupaires que integrava la proposta de JxSí.

El sudoku s'ha complicat més amb la fermesa en posicions que, en algun cas frega la mera estètica, i en algun altre es fonamenta en la convicció que Artur Mas no pot ser president encara que Catalunya esdevingués una república socialista.

L'escena mediàtica de l'endemà de la presentació rebla aquesta percepció. Per una banda, Antonio Baños, cap de files al Parlament dels cupaires, ha assegurat a Els Matins de TV3 que el "document és insuficient" i ha volgut deixar clar que la proposta dels junters "no arriba al fil a l'agulla ni tampoc arriba al programa electoral". Ara bé, tampoc ha volgut trencar cap pont, sinó apuntar que el pont posat per JxSí és feble.

Els Endavant

Per la seva banda l'organització Endavant OSAN, de la qual forma part la diputada Anna Gabriel, es referma en una nova convocatòria electoral al mes de març, en un comunicat. "La contundència del resultat (del 20D) –negatiu per a CDC, positiu per a les opcions que demanaven canvis socials– creiem que valida l’opció d’anar a noves eleccions al març abans que acceptar l’oferta totalment rebaixada i sense presidència de consens que ha fet JxSí. Si fem el contrari, estarem regalant tot el nostre capital polític al projecte regeneracionista de Podemos i estancarem el vot explícitament independentista per sota del 40%".

Amb Colau pel mig

Gabriel ha refermat aquest posicionament en una entrevista a RAC1. Així mateix, ha pronosticat que en cas que l'assemblea digui no a investir Mas, contemplaran una nova oferta de JxSí. La portaveu parlamentària ha admès que en cas d'eleccions al març preferirien que es configurés una majoria CUP-ERC-Podem, tot i que no volen excloure CDC del procés d'independència.

Aquesta aposta fa dies que corre entre els integrants dels sectors més escorats a l'esquerra de la CUP. Defensarien l'opció d'unes noves eleccions d'aquí a tres mesos amb un "front popular al voltant del referèndum". Una opció que entenen tindria una "majoria social que es traslladaria al Parlament amb la col·laboració necessària d'Ada Colau". Els resultats del 20D avalarien aquest argument, segons els seus postulants.

La CUP més "institucional" toca a sometent

Per un altre cantó, les tropes de la CUP més institucional i la més favorable a l'acord, ha tocat a sometent per intentar guanyar l'assemblea de diumenge. Apresa la lliçó de Manresa, han descobert que el seu mal no vol soroll i s'han estimat més fer molta endreça i poca fressa. Així, la mobilització d'exmilitants, simpatitzants i tòtems territorials, que porten a terme una microcampanya per intentar convèncer dels beneficis de l'acord amb JxSí.

"Per primera vegada l'esquerra anticapitalista pot incidir en les polítiques socials, i el que és més fort, portar els convergents cap a un camí sense retorn cap a la independència", apunta un membre del secretariat a El Nacional. "No s'entén que després de tres mesos de negociació JxSí presenti una proposta amb trumfos de la CUP i que els negociadors diguin que allò no va amb ells", apunta un dirigent territorial a aquest diari.

Un sudoku binari

Sigui com sigui, diumenge se celebrarà a Sabadell una gran assemblea de l'esquerra independentista. Possiblement la més important i nombrosa dels darrers trenta anys. El resultat és imprevisible però segur: o Mas o març.

(FOTO: Els diputats de la CUP Julià de Jòdar i Antonio Baños / SERGI ALCÀZAR)