preacord

Aquest matí JxSí ha lliurat la proposta d'acord de 61 planes a l'assemblea de la CUP per investir un Govern independentista. Ha estat després d'una llarga reunió entre negociadors, diputats i tècnics del Govern que anaven i venien pel Parlament mentre acabaven de tancar serrells.

Una proposta que ha arribat gairebé tres mesos després de les eleccions. De fet, a un quart d'onze de la nit d'ahir encara se'n transcrivien detalls amb el Parlament a les fosques. Tot el ferro de JxSí ha comparegut a tres quarts d'una del migdia a la sala de premsa del faristol per posar-lo de llarg i explicar que el preacord té com objectiu "ampliar la base social" de l'independentisme i és "escrupulosament democràtic".

Preacord que podrà ser acord o no...

El preacord presentat ha de ser votat per l'assemblea cupaire de diumenge vinent a Girona i no s'ha tancat si, en cas d'investidura, es faci en primera o segona votació. La CUP en farà una primera valoració aquesta tarda. Ara el document passarà per les assemblees territorials i finalment, el futur de l'actual legislatura el decidiran els gairebé 2.000 inscrits a la megaassemblea al Palau 2 de la capital gironina.

Quatre parts i una "presidència"

Comptat i debatut, la proposta d'acord es divideix en quatre parts: el full de ruta cap a la República catalana; el pla de xoc social; el procés constituent; i els sistema de fiscalització del mateix acord. El que més ha costat de sargir ha estat el pla de xoc social que conté 365 mesures concretes i 270 milions d'euros de pressupost.

Sobre la investidura, l'acord preveu investir una "presidència i no un president", és a dir, un cap del Govern que JxSí manté en Artur Mas i tres vicepresidències de facto. Una proposta que s'explica amb detall en l'apartat de procés constituent. Del full de ruta, el text reprodueix amb matisos el full de ruta del programa electoral de JxSí amb "plenes garanties jurídiques i escrupolosament democràtic".

El quart apartat detalla els mecanismes de "seguiment i monitorització del compliment del pacte de transició nacional".

Pla de xoc

La proposta preveu un pla de xoc detallat de 35 mesures, amb dotacions pressupostàries incloses que s'enfilen a 270 milions d'euros. Aquest pla de xoc té dues premisses: uns objectius que es poden complir amb els pressupostos prorrogats i altres que dependran de la disponibilitat pressupostària. Desnonaments zero, combatre la pobresa energètica i l'alimentació infantil, els tres peus del pla de xoc. Els tres grans blocs de treball és llei de dependència, lleis de reinserció (PIRMI) i salut. És on s'hi troben la majoria de demandes explícites de la CUP.

Entre les mesures: 50 milions per a la dependència, 20 per a l'economia cooperativa i social, reglament de la dació en pagament, reversió del cànon de l'aigua, acceleració del Banc Públic català i la posada en marxa d'un salari mínim català. També preveu l'aturada de BCN World, tal com havia avançat El Nacional, i dels consorcis sanitaris de Lleida, Tarragona i Girona. Sobre ATLL s'emplacen a revisar el model de l'aigua en el procés constituent tenint com a objectiu programàtic que sigui d'interès públic.

Procés constituent

Sobre la composició del Govern, la proposta preveu una presidència –no un president– i tres vicepresidents de facto per àrees de Govern amb una moció de confiança al cap de 10 o 12 mesos. Així mateix, es posa en marxa un mecanisme de seguiment i control del preacord si finalment hi ha investidura. Les tres àrees serien la comissió del Govern d'Economia i Ocupació; la comissió del Govern d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència i la comissió de Govern per a l'Estat del Benestar.

Full de ruta

El plantejament del text sobre el full de ruta cap a la independència no té cap mena de diferència substancial amb el programa de Junts pel Sí, però sí que conté una concreció de les mesures per fer-lo viable. L'acord detalla des de la importància d'organitzar un Registre Civil a delimitar el territori o establir com atorgar els permisos de conduir.

Control i Fiscalització

Aquest apartat imposa "coherència" a la col·laboració parlamentària. També inclou un compromís per la transparència, i un mecanisme de gestió dels desacords. També preveu la creació d'una comissió de coordinació dels grups parlamentaris i un grup de treball pressupostari i no exclou organitzar grups de treball sectorials.

Picada d'ull a CSQP

Per altra banda, Raül Romeva s'ha mostrat convençut que Catalunya Sí que es Pot podria assumir "perfectament" el pla de xoc que inclou la proposta d'acord. Fet que obriria la porta a certa complicitat amb la confluència d'esquerres per iniciar un procés constituent.