Junts ha presentat una bateria de preguntes en el Congrés dels Diputats i el Senat en les quals exigeix al govern espanyol de Pedro Sánchez conèixer els detalls del traspàs dels serveis ferroviaris de Rodalies a la resta de comunitats autònomes: els juntaires, liderats per Míriam Nogueras a Madrid, volen explicacions sobre per què s'ha optat pel "cafè per a tots". D'aquesta forma respon el partit de Carles Puigdemont a les declaracions del ministre de Transports, Óscar Puente, que a principis de setmana es va mostrar obert a traspassar el servei de rodalies a totes les comunitats autònomes que ho demanessin, com ja s'ha acordat amb Catalunya arran dels acords d'investidura.

En concret, Junts ha demanat via pregunta parlamentària al Congrés saber quantes comunitats autònomes han demanat el traspàs de rodalies a l'executiu de Pedro Sánchez i en quins termes es desenvoluparien aquestes transferències. Al Senat, el portaveu de Junts, Josep Lluís Cleries, pregunta al govern espanyol les raons per les quals s'"opta pel 'cafè per a tots'" amb el traspàs dels serveis ferroviaris, emprant la famosa frase de la Transició que referenciava l'extensió de l'autogovern a tots els territoris de l'Estat per aigualir les aspiracions nacionals de Catalunya i el País Basc. També vol conèixer quan es materialitzarà la transferència efectiva de Rodalies a Catalunya.

La transferència integral del servei de Rodalies cap a la Generalitat s'inclou en l'acord aconseguit entre PSOE i ERC en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, a través de la creació d'una nova empresa pública de titularitat mixta, gestionada per l'Estat i la Generalitat a parts iguals. La presidència d'aquest consell d'administració mixt serà una persona proposada per la Generalitat, que tindrà vot de qualitat, de manera que l'administració catalana hi tindrà aquest avantatge, tot i que el pacte recull la necessitat d'arribar a consensos entre administracions per a les qüestions de rellevància.

El ministre Puente, obert a traspassar Rodalies a totes les CCAA

Davant d'aquest traspàs acordat a Catalunya, van sorgir veus crítiques a la dreta espanyola. El president andalús i baró del PP, Juanma Moreno, va reclamar via Parlament el traspàs integral de Rodalies a Andalusia, tot i que el seu partit s'ha oposat en un primer moment al traspàs a Catalunya. La resposta del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, no va trigar a arribar: aquest divendres, en una entrevista a eldiario.es, Puente va afirmar que el govern espanyol està obert a traspassar rodalies a les comunitats que així ho sol·licitin. "Estem oberts a dialogar, si hi ha voluntat, sempre dins del marc legal", va argumentar Puente, sobre la possibilitat que altres comunitats de l'Estat demanin el traspàs de Rodalies. "Potser és que no es trenca Espanya, sinó que (el traspàs) forma part d'una gestió descentralitzada del país que ha tingut molt bons resultats durant 40 anys de democràcia", va afegir.