El recentment designat ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha valorat aquest dimecres que la vaga convocada pels comitès d'empresa de Renfe i Adif contra el traspàs de Rodalies, així com per l'entrada d'una empresa privada (MSC) en el capital de Renfe Mercaderies, està "injustificada" i ha reclamat als treballadors de les companyies "tranquil·litat" perquè els seus drets "seran absolutament respectats i salvaguardats". En una entrevista en el Canal 24 hores de TVE, el ministre ha assenyalat que el seu departament treballa per a desconvocar la vaga, recalcant que el traspàs de Rodalies és "complex" i "comportarà un procediment que no serà curt". "Començar amb una vaga sense que ni tan sols hàgim començat la negociació per al traspàs crec que no és procedent", ha criticat.

En aquest sentit, Puente ha reclamat que els treballadors de Renfe "han d'estar tranquils" davant el traspàs de Rodalies que negociaran el govern espanyol i la Generalitat després de l'acord d'investidura del PSOE amb ERC. "Els tindrem en compte, de fet, hi ha un compromís que reiteraré aquí públicament, que formaran part de les taules de negociació", ha recordat. El ministre ha insistit que els drets dels treballadors "seran absolutament respectats i salvaguardats". "Ara, fer una vaga sense haver començat si més no a negociar, em sembla que està fora de lloc", ha resolt.

Quant a això, el nou titular de Transports, exalcalde de Valladolid i protagonista de la investidura fallida de Feijóo, ha deixat clar que en aquesta negociació del traspàs de la gestió de Rodalies "es farà el que la llei permet", aclarint que, en tot cas, no serà una cessió íntegra perquè no es pot. "Del que s'està parlant és de transferir trams, no xarxes completes (...) Solament es poden transferir les xarxes que són estrictament intracomunitàries, però no sols a Catalunya, és que això es pot fer en altres comunitats", ha dit.

Vaga aquest divendres

La vaga de Renfe està convocada durant els dies 24 i 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre de 2023 de 00.00 a 23.59 hores arreu de l'Estat espanyol i la crida s'ha estès a tot el personal del Grup Renfe. L'aturada, per tant, impacta l'inici del pont de desembre, i afecta tant els serveis de Rodalies, com els de Mitjana Distància, Llarga i Mercaderies. Renfe oferirà als viatgers d'AVE, Llarga i Mitjana distància viatjar en un altre tren en l'horari més aproximat a l'adquirit, sempre que sigui possible. Per aquells que prefereixen no utilitzar el bitllet, també han habilitat poder-lo anul·lar o canviar el viatge per una altra data sense cap cost afegit.

400 trens afectats a Catalunya

A Catalunya, Renfe cancel·larà aproximadament uns 400 trens. Els serveis mínims decretats pel Govern fixen una freqüència de pas del 66% en les hores puntes i del 33% la resta del servei durant els cinc dies de vaga. Per tant, aquests seran els serveis establerts als trens de Rodalies. Les hores puntes, moment que hi haurà més serveis protegits, aniran des de les 6.00 hores fins a les 9.30 hores, i des de les 17.00 hores fins a les 20.30 hores.