Després de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez amb ERC, en el qual el president del govern espanyol es compromet a encetar un traspàs de Rodalies a Catalunya a través d'una nova empresa pública de gestió conjunta entre la Generalitat i l'Estat, sectors conservadors i els dirigents del PP a altres comunitats de l'Estat —sorpresa— s'hi han oposat i han criticat la concessió. El PP andalús, liderat pel president Juanma Moreno Bonilla, ha reclamat també via Parlament el traspàs integral de Rodalies a Andalusia, tot i que el seu partit s'ha oposat en un primer moment al traspàs a Catalunya. La resposta del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, no ha trigat a arribar: aquest divendres, en una entrevista a eldiario.es, Puente ha afirmat que el govern espanyol està obert a traspassar Rodalies a les comunitats que així ho sol·licitin. Comença un 'cafè per a tots' ferroviari?

"Estem oberts a dialogar, si hi ha voluntat, sempre dins del marc legal", ha argumentat Puente, sobre la possibilitat que altres comunitats de l'Estat demanin el traspàs de Rodalies. "Potser és que no es trenca Espanya, sinó que (el traspàs) forma part d'una gestió descentralitzada del país que ha tingut molt bons resultats durant 40 anys de democràcia", ha afegit, alhora que ha subratllat que "la complexitat cal abordar-la des de diferents òptiques". 

El govern espanyol invita Moreno a reclamar les competències ferroviàries

Aquest mateix divendres també s'ha pronunciat sobre la qüestió el delegat del govern espanyol a Andalusia, Pedro Fernández, que ha invitat el president andalús, Juanma Moreno, a sol·licitar oficialment el traspàs de les competències ferroviàries si té la capacitat de gestionar els quasi 400 trens diaris que gestiona Rodalies a Andalusia.  A preguntes dels periodistes durant un acte a Granada, Fernández ha aclarit que la Junta pot demanar el traspàs de les competències de Rodalies com ha fet Catalunya, i ha convidat el president andalús a fer-lo per la via formal i en les reunions bilaterals que existeixen per a aquesta mena de qüestions. "Si té les capacitats per a gestionar-ho, que ho faci", ha resumit el delegat del Govern a Andalusia, que ha qualificat de correctíssim l'interès de la Junta.

Fernández ha recordat que el grup socialista ja va proposar, en el marc de la revisió de les transferències que contempla l'Estatut andalús, aprofundir en la seva ampliació, una iniciativa que va comptar amb el vot en contra del president andalús. També ha detallat a més que Andalusia compta amb 394 trens diaris i ha acumulat des de gener i fins a setembre d'enguany gairebé 23 milions de passatgers, xifres que demostren una "envergadura molt important" per a la qual cal estar preparats. El delegat del Govern ha apuntat a més que a Andalusia només hi ha una experiència mixta, la del Trambahía en el qual tenen competències la Junta i Renfe, però que gestiona en solitari Renfe. "Podria començar per aquí", ha proposat Fernández, que ha insistit que el Govern està obert a parlar "però ha de ser amb serietat".