El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha volgut recordar a la dreta i la ultradreta que "Espanya ni s'enfonsa, ni es trenca ni desapareix". El dia abans de la manifestació a Barcelona contra l'amnistia, Sánchez ha reiterat des de Granada que "hi haurà un govern progressista" i ha recordat que a les eleccions del 23-J els ciutadans "no van elegir Feijóo de president i Abascal com a vicepresident". De fet, el líder del PSOE ha volgut deixar clar que "qui aspira a governar Espanya ha d'assumir el pluralisme polític i la diversitat territorial". En paral·lel, Sánchez s'ha referit al conflicte a la Franja de Gaza entre Israel i Palestina: "Ens hem d'oposar a la guerra i fomentar la concòrdia", ha receptat.

Obvia l'amnistia

Tot i això, el president en funcions del govern espanyol ha obviat una possible amnistia per als represaliats independentistes, tot i que aquest divendres va fer referència a la proposta de Sumar assegurant que no és la seva opció. Alhora, el també líder del PSOE ha reiterat que "qui vulgui aspirar a governar Espanya" ha de comprendre i assumir dues coses: "el pluralisme polític i la diversitat territorial".

Convivència i la Constitució

Però el gruix del seu discurs ha girat entorn dels seus objectius en matèria econòmica, laboral i social per a la nova legislatura i a deixar clar que Espanya no va votar el 23 de juliol per a repetir les eleccions sinó que va donar un mandat per a continuar treballant per "quatre anys més d'avanços i de convivència en el marc de la Constitució Espanyola".

"Això és el que farem", ha garantit, abans de replicar als líders del PP que l'acusen de fer malbé la igualtat pels seus potencials pactes amb independentistes i nacionalistes que "la igualtat es garanteix aprovant el que ells voten sempre sistemàticament en contra en el Congrés", com apujar el salari mínim, revalorar les pensions i aprovar més recursos econòmics contra la violència masclista. En aquest context, ha afegit que amb el que es "trenca" i es "posa en qüestió" la igualtat és amb els pactes municipals i autonòmics del PP amb la "ultradreta". A més, ha demanat a la dreta "mesura i prudència" en les seves declaracions.

Amb la vista ja posada en el futur govern, que ha donat per fet podrà constituir, Sánchez ha assegurat que, a més de consolidar tots els avanços en drets i en llibertats, d'aquesta última etapa, es fixa com a objectiu deixar de ser el "fanalet vermell" de la desocupació a la Unió Europa i passar l'actual taxa de desocupació del 12% a un 8%, és a dir, aconseguir la plena ocupació. Entre les seves propostes per a la investidura, ha reiterat la seva intenció d'incloure en l'Estatut dels Treballadors, que tots els anys el salari mínim sigui del 60% del sou mitjà, així com que cada any es destinin 5.000 milions d'euros per a omplir la guardiola de les pensions i "garantir la dignitat de la jubilació".