Discrepàncies entre els independentistes. El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha rebutjat l'última proposta de la CUP per fixar la data d'un nou referèndum d'autodeterminació perquè "ens allunya de la independència". Concretament, ha assegurat que una idea com aquesta espanta "l'imprescindible reconeixement de la comunitat internacional".

Junqueras té ben clar que la independència és "impossible" sense el suport internacional. Aleshores, es demana: "Posar data a un nou referèndum ens acosta al reconeixement internacional?". "No", s'ha respost ell mateix aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Una data ens allunyaria del reconeixement internacional", ha afirmat.

Guanyar reconeixement internacional

El líder d'ERC ha descartat així l'última proposta de la CUP, plantejada aquesta setmana en el marc del debat de política general. De fet, és una cosa que el president Pere Aragonès ja va fer ahir al Parlament. Tot i això, els anticapitalistes segueixen sent els socis prioritaris a l'hora de pactar els pressupostos de 2022.

Abans de parlar de pressupostos, Junqueras ha insistit en el fet que el camí cap a la independència es construeix guanyant-se el suport de la comunitat internacional, que ja "està disposada a acompanyar-nos en la lluita antirepressiva". I com es guanya aquesta confiança? Segons el líder republicà, amb "democràcia i més democràcia".

Romandre a la taula de diàleg

Aleshores, ha recomanat que ERC no s'aixequi de la taula de diàleg, "encara que la mesa no serveixi per a res". "Ens convé ser-hi. Ens acosta a la independència perquè guanyem reconeixement internacional", ha explicat. I ha estat contundent: "Que s'aixequin els altres".

És veritat que Junqueras reconeix que té "l'obligació de ser escèptic" amb la taula de diàleg. En aquest sentit, ha recordat que "la democràcia és dèbil perquè l'estat espanyol substitueix la sobirania ciutadana pels poders fàctics". "És evident que el govern espanyol forma part de l'Estat, però té el deure d'establir els mecanismes necessaris perquè la repressió no impedeixi el diàleg", ha expressat.

Oriol Junqueras Casanova Diada 2021 / Carlos Baglietto

Oriol Junqueras durant la Diada 2021 / Carlos Baglietto

Finalment, el líder republicà ha defensat que la seva estratègia per assolir la independència és la millor. "No vull criticar les altres decisions, vull explicar amb la màxima claredat possible que aquest és el millor dels camins i l'únic camí que ens pot donar el reconeixement internacional, que és imprescindible", ha dit en referència a Junts i la CUP. De fet, ha criticat la via unilateral que podrien defensar aquests dos partits i gairebé l'ha titllat "d'antidemocràtica".

Com a anècdota, Junqueras ha definit què és per ell la comunitat internacional de la qual parla tant. És el conjunt de "les democràcies occidentals, els grans estats de la Unió Europea: Alemanya, França i Itàlia". "També ho és el Regne Unit, el Canadà, els Estats Units...", ha afegit.

 

 

Imatge principal: El líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la cloenda de la Nit Irla / Marc Puig - ERC