Les diferències entre ERC i els socis de Junts i la CUP al voltant de l'estratègia independentista han tornat a polaritzar la segona jornada del debat de política general. Junts ha respost al migdia a la defensa que el president, Pere Aragonès, havia fet de la taula de diàleg en el seu discurs d'obertura advertint-lo que el seu és un govern de coalició i no de subordinació, i el president ha aprofitat el torn de rèplica per demanar als socis "generositat, i mirada llarga". Pel que fa els cupaires, els ha advertit que el pacte que van tancar per a la investidura no incloïa cap calendari per a un nou referèndum.

En resposta a Junts, Aragonès ha insistit que la porta oberta a la negociació hi és i ha demanat unitat; ha admès que aquesta és la seva proposta, però ha subratllat que això no exclou altres estratègies i que "lluny del soroll" serà possible la feina conjunta dels socis de Govern per enfortir la cultura de coalició.

 

En aquest sentit, ha explicat que aquest cap de setmana va viatjar a l'Alguer a fer costat al president Carles Puigdemont, després que va ser detingut, perquè més enllà de matisos, davant la repressió cal una resposta conjunta i unitària. Ha posat com a exemple, els èxits aconseguits per l'estratègia de l'exili que ha aconseguit posar al descobert la fragilitat de les acusacions de l'Estat, i ha assegurat que es complementa amb la dels presos polítics.

"L'amnistia i l'autodetermnació són els objectius àmpliament compartits que hem de defensar arreu", ha insistit per subratllar tot seguit que això es pot fer des de molts fronts i "no és contradictori sinó compatible".

Retret a la CUP

En resposta a la CUP, que avui ha emplaçat Aragonès a fixar data a un nou referèndum i que ha presentat una proposta de resolució en què insta a celebrar-lo abans que acabi l'ha legislatura, Aragonès s'ha remès a la literalitat de l'acord que republicans i cupaires van tancar abans de la investidura i ha assegurat que el compliran. "L'acord no parlava de dates concretes, era molt clar en el sentit de plantejar i de generar les condicions per al referèndum i hi estem treballant", ha reblat.

Ha retret que havien conegut a través del mitjans la proposta de resolució que els cupaires han portat al ple i ha advertit que si realment era una proposta per tirar-la endavant s'hauria d'haver parlat abans. Amb tot no ha tancat la porta a parlar-ne, però remetent-se en tot moment a l'acord signat i advertint sobre la complexitat que representa un tema tan important com és l'exercici del dret a l'autodeterminació i la necessitat d'abordar les condicions i la correlació de forces abans d'entrar en concrecions. 

Resposta en bloc

El president no ha respost els grups un a un sinó que ha optat per respondre en bloc un cop han acabat les intervencions de tots els portaveus. Després de 4 hores de debat, ha concentrat la rèplica en 40 minuts. Només prendre la paraula ha tocat el crostó a l'oposició. Ha recordat que el dia anterior havia emplaçat actuar de manera diferents, sense gestos estèrils i polèmiques interessades i assumint les contradiccions, però que havia fracassat en l'intent. "Pensava podíem obrir una etapa en què fóssim capaços de sortir de les zones més còmodes", ha lamentat.

A partir d'aquí, ha anat responent les intervencions dels grups, començant pel president del grup del PSCSalvador Illa. Al dirigent socialista li ha retret que el discurs l'ha decebut molt. "Pensava que el govern alternatiu tindria un projecte alternatiu. I no ho hem trobat", ha retret, per sentenciar tot seguit: Vostès no tenen proposta alternativa i avui ho hem vist de forma molt clara".

Després de recordar que avui es compleixen 44 anys des de la restauració de la Generalitat i que, per tant, és prèvia a la Constitució, ha insistit que "la Constitució no es pot posar com a límit per resoldre els problemes d'aquest país" i ha advertit que l'agenda del retrobament que proposa Pedro Sánchez "és absolutament insuficient per a al resolució del conflicte".

A Catalunya en Comú els ha retret que després de voler aparèixer com a forjadors de consensos, avui s'havien retirat l'estratègia i han fet tot de passos enrere. Ha ironitzat si els comuns poden donar lliçons de divisions internes davant les diferències que mostren a l'Ajuntament de Barcelona, comuns i socialistes, o quan al govern espanyol, els ministres es contradiuen públicament en les rodes de premsa. 

 

A la imatge principal, Pere Aragonès durant la intervenció davant del ple / Sergi Alcàzar