Quan faltaven dos mesos per a la consulta del 9-N, la llavors presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va pronunciar una de les frases més conegudes del procés, dirigida a l'expresident de la Generalitat Artur Mas: "President, posi les urnes". Sembla que fa una eternitat, però la mateixa estructura ha seguit avui el diputat de la CUP Carles Riera des del ple del Parlament, quan ha demanat al president, Pere Aragonès, que comenci a preparar les urnes: "President, posi data al referèndum".

Malgrat que ahir el que havia de ser el protagonista polític de la jornada era el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en tant que encarregat d'obrir el debat de política general, la CUP va saber ser estratègica i va causar molt soroll amb la seva proposta que el Parlament aprovi la celebració d'un nou referèndum "abans que acabi aquesta legislatura".

 

Avui la CUP ha aprofitat els seus 30 minuts de rèplica al discurs del president per donar força a aquesta proposta. Riera ha començat el seu discurs mostrant el seu enuig amb el discurs que va fer Aragonès: "El seu discurs no va fer tremolar els pilars del règim del 78", li ha etzibat, i li ha reclamat un "nou embat democràtic per exercir l'autodeterminació en aquesta legislatura". 

L'ha convidat a no perdre "el tren d'Escòcia", en referència al segon referèndum que celebrarà, i li ha dit que no perdi més temps i el prepari perquè un referèndum és "el consens majoritari". En aquest sentit, ha retret al Govern no estar generant les condicions perquè aquesta legislatura s'exerceixi l'autodeterminació, i ha acusat l'executiu d'estar desenvolupant les mateixes polítiques "de la sociovergència". 

"Que lluny està del gir a l'esquerra que va prometre", ha lamentat Riera en relació als compromisos adquirits durant la investidura, quan els anticapitalistes la van facilitar a canvi d'un seguit d'acords amb ERC. Els cupaires asseguren que no estan trobant en el Govern "un aliat sòlid, ni creïble, ni viable".

El diputat anticapitalista ha apuntat que per fer un canvi real de model de país cal plantar cara a la banca, a les companyies elèctriques i als fons voltors per posar-los al servei de la vida i les persones. També plantar cara a l'Estat per defensar la sobirania del Parlament, i plantar cara "al règim del 78" per exercir l'autodeterminació i assolir la independència: "No podrem aconseguir aquests objectius si seguim a les gàbies de la Constitució", ha afegit Riera.

Taula de diàleg

Riera també ha aprofitat per criticar la taula entre Catalunya i Espanya, que ha assegurat que és "la taula de la vergonya", i ha acusat Aragonés d'estar negociant "molles" amb l'Estat, a més d'estar apuntalant-lo. 

"No hi ha ningú en aquest país que digui que la taula és un èxit. No hi ha ningú que digui que d'aquesta taula en sortirà l'autodeterminació, el referèndum i l'amnistia", ha reiterat Riera, que ha assegurat que de la taula no en trauran "ni una gota d'aigua". 

Amb tot, li ha exigit un gir de 180 graus per fer un veritable canvi social, feminista, verd, democràtic i independentista. "Ens trobaran de cara i amb el puny alçat si claudiquen davant l'Estat i renuncien al conflicte i la confrontació", ha tancat Riera.