Els retrets entre els partits independentistes no paren ni durant la Diada. El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha defensat que la proposta del seu partit és "la millor" i ha proposat un "pla de futur" que implica formar una "coalició formidable" de tothom qui tingui "algun motiu" de preocupació, patiment o incertesa sobre el futur. 

"Si som capaços de construir un projecte compartit, una coalició de tothom qui vol posar al servei de la gent les millors eines, les eines d'una república, i si som molts els qui estem aquí, aleshores segur que guanyarem", ha assegurat Junqueras durant l'acte d'ERC a la ronda de Sant Pere.

El líder republicà, a més, ha retret la posició de Junts envers el seu partit i la taula de diàleg: "No tenim gens de por de contrastar els nostres arguments amb ningú. Ens trobaran sempre a tot arreu, disposats a discutir i a parlar amb tothom, perquè estem segurs que tenim prou raó per convèncer la majoria del país i proclamar la independència".

A més, ha insistit en el fet que el camí per guanyar passa per ser "més forts": "Qui diu que hem de ser menys s'equivoca i ens enganya". En la seva intervenció, ha reivindicat la persistència del seu partit en les tesis independentistes, malgrat ser "el partit polític més perseguit de la història" de Catalunya. "Mai no hem renunciat", ha subratllat.

Primera Diada en llibertat

Finalment, Junqueras ha insistit que la independència només s'aconseguirà "sent més i més fortes". "No volem veure mai més la derrota als ulls dels nostres. Volem veure la victòria i volem veure la justícia", ha conclòs.

Després de més de tres anys a presó, el líder d'ERC ha celebrat la seva primera Diada en llibertat. Els altres presos polítics (Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva) han gaudit dels actes de l'11 de setembre al carrer després d'haver estat indultats al juny.

Falten els exiliats

Abans de l'homenatge a Rafael Casanova, Junqueras ha reivindicat que "la república catalana és la millor eina per posar el país al servei de la gent; un país lliure, pròsper i just", segons ha compartit a Twitter.

Tot i això, troben a faltar els exiliats. "No oblidem en Carles (Puigdemont), la Marta (Rovira), l'Anna (Gabriel), el Toni (Comín), el Lluís (Puig) i la Clara (Ponsatí)", ha dit Cuixart a les xarxes socials.

 

Imatge principal: El líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'acte del seu partit per la Diada 2021 / Europa Press