Un "pla B" per a la taula de diàleg. La CUP vol que el Parlament aprovi la celebració d'un nou referèndum "abans que acabi aquesta legislatura", segons ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa el diputat Carles Riera. D'aquesta manera, la formació anticapitalista presentarà en el debat de política general que comença aquest dimarts una proposta de resolució perquè la cambra voti a favor d'impulsar una nova votació d'autodeterminació abans de finals de 2025. 

Concretament, els cupaires presentaran un text amb un únic punt a sotmetre a votació, en el qual proposaran que el Parlament es comprometi a aprovar un nou referèndum i instar el Govern a fer "tot el possible" perquè tiri endavant. De fet, la proposta contempla en el seu preàmbul que l'única via de resolució del conflicte català és l'autodeterminació.

 

Seguir el camí d'Escòcia

En primer lloc, el document haurà de passar per la Mesa del Parlament per a la seva tramitació, que compta amb una majoria independentista amb dos membres d'ERC, dos del PSC, dos de Junts i un de la CUP. Després, la proposta haurà de comptar amb la majoria de vots perquè tiri endavant, la qual cosa comporta que els anticapitalistes hauran de negociar amb els partits del Govern si desitgen que prosperi.

En la proposta també es remarca que "la societat catalana s'ha pronunciat de forma majoritària i permanent que la resolució del conflicte passa per la celebració d'un referèndum d'autodeterminació on tots els ciutadans de Catalunya puguin decidir el futur del país". Alhora, es recorda que "el poble català no pot desaprofitar la porta que s'obre amb el referèndum que Escòcia té previst celebrar l'any 2023, que situarà el dret a l'autodeterminació en el centre del debat de la política europea".

 

Riera ha explicat que aquest és el "pla B" que proposa la CUP davant d'una taula de diàleg "embarrancada i sense resultats". De fet, ha criticat que el Govern presidit per Pere Aragonès "ni està fent un gir a l'esquerra ni està fent un gir independentista". Per contra, ha considerat que l'executiu català és continuista en polítiques públiques "neoliberals".

El diputat anticapitalista ha carregat directament contra la taula de diàleg, l'última reunió de la qual ha demostrat que és un "autèntic fracàs" i que aquest espai "no té reconegut en aquests moments". En aquest sentit, ha defensat la proposta de resolució que presentarà la CUP i ha instat el conjunt de l'independentisme a treballar conjuntament "des d'ara mateix" per acordar un full de ruta pel dret dels catalans i catalanes a votar el seu futur polític.

Sorpresos per Borràs

Pel que fa a la proposta, Riera ha assegurat que la posició d'ERC i Junts només pot ser favorable, alhora que ha recordat que l'acord d'investidura estableix que es treballarà perquè en aquesta legislatura hi hagi un "embat democràtic per exercir l'autodeterminació". "Si no és un referèndum, hauran d'explicar quin és l'embat democràtic", ha afegit.

Finalment, al diputat no li han agradat les declaracions de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que aquest matí ha descartat la celebració d'un nou referèndum unilateral perquè "el mandat de l'1-O continua vigent". "Ens ha sorprès molt que Borràs i Colau tinguin la mateixa resposta a la nostra proposta i diguin que no es donen les condicions", ha conclòs.

 

Imatge principal: El diputat cupaire Carles Riera / Europa Press