"A vegades l'acte més coratjós és el de confrontar idees amb els que defensen idees contràries a les teves". Així ha definit el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, la funció que considera que és la taula de diàleg entre Catalunya i l'estat espanyol.

Junqueras ha pronunciat aquestes paraules a la cloenda de la Nit Irla, on s'han entregat diversos guardons i on han assistit, entre d'altres, la exmembre de la Mesa del Parlament Anna Simó, l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva i l'exconsellera de Justícia Ester Capella.

 

Ester Capella, Oriol Junqueras, Joan Manuel Tresserras i Raül Romeva en la Nit Irla - Marc Puig (ERC)
Ester Capella, Oriol Junqueras, Joan Manuel Tresserras, Raül Romeva i Alba Castellví a la Nit Irla - Marc Puig (ERC)

El president d'ERC ha defensat el que porten reivindicant aquests dos dies de debat de política general al Parlament tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el president d'ERC a la Cambra catalana, Josep Maria Jové: el diàleg amb l'Estat.

Junqueras ha assegurat que, aquells que estan convençuts que les seves idees són el millor que proposen pel seu país, "no tenen cap por de confrontar-les asseguts en una taula ni cap por de manifestar-se en un carrer".

"Els que ens sentim profundament convençuts de la nostra causa, la causa de la república i la independència de Catalunya, estem disposats a confrontar-la on sigui", ha reiterat Junqueras, que ha dit que la causa de la independència de Catalunya "exigeix el reconeixement de la comunitat internacional".

I Junqueras, amant de la història, ha aprofitat el  seu parlament per fer un símil amb la vaga de la Canadenca de fa 102 anys, de la qual ha relatat que, després de tot el desgast pels dies que es va allargar i els empresonaments que va comportar, la figura de Salvador Seguí va proposar no seguir amb la vaga, sinó negociar amb el patronal, confrontar-se a través d'una sindicació per demostrar "que la confrontació més útil és la que es fa negociant i contrastant arguments amb els rivals".

Aprofitant aquesta efemèride, Junqueras ha donat importància a la confrontació d'idees igual que fan cada dia "els conciutadans" en múltiples espais, tant en l'àmbit social, econòmic o del treball, ha dit. "I ho fem amb convicció, convençuts que de la negociació en sorgiran les idees que defensem, la victòria per arribar a una Catalunya independent", ha tancat el president dels republicans.

Guardons a la Nit Irla

Durant l’acte de la Nit Irla s'ha lliurat el Memorial Francesc Macià –que reconeix una persona i entitat que hagin destacat per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes- a Gustau Muñoz i a la Fundació.cat.

El Memorial Lluís Companys –enguany dedicat a l’Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible-, ha estat per a Lluís Cabrera en la modalitat individual, i a la Factoria F5, en la modalitat col·lectiva.

També s'ha fet el lliurament del Premi d’Assaig Irla 2021 a Quim Bosch per la seva obra "Una asimetria cartografiada: Els Països Catalans i Espanya en 27 mapes".

A la imatge principal, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, a la Nit Irla / Marc Puig (ERC)