Suport entre independentistes. El líder del Bloc Quebequès, Yves-F. Blanchet, ha mostrat el seu rebuig a la prohibició d'entrada al Canadà de Carles Puigdemont, avalada per un tribunal aquest dimecres, i n'ha establert un paral·lelisme amb la història de l'independentisme del Quebec. 

Blanchet, perplex, ha criticat l'última decisió de la justícia i ha assegurat que "voler criminalitzar un referèndum pacífic i consultiu sobre el dret d'autodeterminació dels catalans és com si haguéssim dit al Quebec que René Lévesque havia de ser empresonat el 1980". Lévesque va ser primer ministre del país en el període 1976-1985 i va convocar el referèndum d'autodeterminació del 1980.

Un tribunal ha avalat la decisió dels funcionaris que van prohibir l'entrada de Puigdemont al Canadà perquè és "justificada, transparent i intel·ligible". Els funcionaris havien fet servir d'argument els càrrecs judicials que pesaven contra el president a l'estat espanyol, és a dir, va ser "tractat com un criminal".

Així ho pensa el líder independentista quebequès, que també ha mostrat la seva sorpresa per la forma amb la qual la justícia i l'administració pública canadenca han tractat Puigdemont. "Com un criminal, en lloc de ser rebut com un demòcrata", ha dit a Twitter.

TUIT Bloque Quebec Detención Carles Puigdemont

Així mateix, Blanchet ha assegurat que l'únic "delicte" del president ha estat organitzar "un referèndum sobre la sobirania catalana". I s'ha posat dur amb l'Estat: "El Canadà, còmplice d'Espanya". "És com si haguéssim empresonat René Lévesque. No em rendeixo", ha insistit.

El líder independentista havia tornat a convidar Puigdemont aquest estiu, malgrat la negativa constant de les autoritats canadenques a l'entrada del president al país. Davant la prohibició, Puigdemont va presentar un recurs davant del Tribunal Federal del Canadà per intentar accedir d'una vegada al país. Però ja veiem que no ha sortit bé.

El Bloc Quebequès, més fort

La denúncia del Bloc Quebequès no pot quedar en paper mullat. La formació independentista s'ha vist reforçada recentment al Canadà, després d'aconseguir dos escons més en les últimes eleccions, celebrades la setmana passada. 

De fet, van reafirmar-se com a tercera força a la Cambra dels Comuns de l'estat canadenc. Dels 32 escons que van aconseguir el 2019, n'han assolit 34 en aquests últims comicis. Només els liberals de Justin Trudeau (158) i els conservadors (119) estan per davant dels sobiranistes.

 

Imatge principal: El líder del Bloc Quebequès, Yves-F. Blanchet / Europa Press