Cada cop que el jutge Manuel Marchena aixeca la vista i mira al fons de la sala on es jutja els responsables del procés contempla l'ombra fosca d’una creu enorme. No és cap mena de fenomen inexplicable. És senzillament que a mitjans de desembre es va retirar el gran crucifix de fusta que presideix el fons de la sala per restaurar-lo. L’ombra de la creu i els tres grans claus que la sustentaven han quedat com a testimoni, esperant el seu promès retorn.

Aquest dimecres, però, el president del tribunal no ha necessitat aixecar la mirada per sentir la seva pròpia creu. Ha adoptat la forma de desfilada de testimonis en un procés tremendament complicat, que sap que acabarà anant a parar al Tribunal d’Estrasburg, i per al qual intenta en tot moment la imatge d’una tramitació immaculada.

El dia ha començat amb el republicà Joan Tardà revolucionant la sala amb la seva exigència de parlar català i la negativa a replicar Vox. Ha seguit amb Artur Mas i amb un intensiu de dues hores de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que ha entrat lluint el seu somriure sorneguer i ha sortit trasbalsada intentant no ensopegar amb cap dels acusats. El moment clau de l'interrogatori a Soraya s'ha concentrat en les preguntes de l’advocat de Quim Forn, Xavier Melero, el qual ha deixat en evidència les falsedats de la seva declaració.

Al jutge Marchena, considerat de confiança del PP, se li atribueix la comparació del Suprem amb un volcà que a vegades entra en erupció. Amb el recés per dinar, després de la declaració de Santamaría, alguns rugits del volcà ja ressonaven pels passadissos de marbre de l'edifici.

La sessió de la tarda s’ha obert amb Mariano Rajoy. Se suposava que era el plat fort de la jornada, però l'expresident es manté esmunyedís com una anguila. No sabia res i no ha assumit la paternitat de les decisions que es van adoptar l’1-O, que ha atribuït, entre d’altres a la seva vicepresidenta. “No estava en els detalls”, ha argumentat assegurant que ni tan sols quan va ser ministre d’Interior coneixia els dispositius policials.

Però el que sí sabia avui Rajoy era el que havia dit la vicepresidenta al matí, segons ell mateix ha confessat, la qual cosa ha provocat les protestes de l’advocat de la defensa i la perplexitat de l'advocat de la defensa Jordi Pina. 

Rajoy ha explicat que ho havia vist a través dels digitals, és a dir, de la mateixa manera que la informació sobre què va passar l’1-O, que ho va veure per la televisió com “tothom qui ho va voler veure”, segons les seves paraules. Al president de la Sala li ha tocat, explicar que aquest gest a efectes jurídics representa un trencament de la “falta de comunicació” entre els testimonis. Però la cosa no ha anat més enllà.

Marchena havia exposat les instruccions sobre el funcionament a cadascun dels testimonis. No només això, a tots els ha reclamat que abandonessin l’edifici del Suprem un cop  conclosa la seva declaració. També els ha advertit de les conseqüències de mentir al tribunal.

Però la cirereta encara havia d’arribar. Ha estat amb l’entrada a la sala d’Antonio Baños a un quart de vuit del vespre. L’exdiputat de la CUP s’ha negat a respondre les preguntes de l’acusació popular, que és precisament qui l’ha convocat. Ha assegurat que no respondria “per dignitat democràtica i antifeixista”. L’intent surrealista que fos el president del tribunal qui li dirigís les preguntes que prèviament plantejava el número dos de Vox, Javier Ortega, tampoc no ha funcionat. I Baños ha estat expulsat de la sala.

La cosa no ha millorat amb el següent testimoni, la cupaire, Eulàlia Reguant. “M’agradaria declarar en català i expressar, assumint les conseqüències que davant l’extrema dreta i un partit masclista i xenòfob no accepto respondre les preguntes de l’acusació popular i assumeixo les conseqüències”, ha ventat davant la impotència de Marchena que aquest cop no ha ofert alternativa per a la declaració.

Eren quarts de vuit quan feien fora Reguant de la sala i encara faltava l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert que anava contemplant perplexa la velocitat a la qual sortien de la sala tots aquells que la precedien. Quan finalment Marchena ha aconseguit aixecar la que segurament serà una de les sessions memorables d’aquest judici encara ha tingut una estona per reunir el tribunal i imposar 2.500 euros de multa a Baños i Reguant.

Demà, haurà de cridar a declarar el lehendakari Iñigo Urkullu, el diputat Gabriel Rufián, i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, entre altres. L’ombra de la creu seguirà allà com a testimoni. Per cert, és una talla dels anys 40, feta per un pres republicà.