Probablement, Mariano Rajoy era el testimoni més esperat del judici del procés. Però la seva declaració aquest dimecres corre el risc de ser invalidada, després que l’expresident espanyol hagi ficat la pota en evidenciar que ha seguit les testificals d’aquest matí, quan ha declarat l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. La llei d’enjudiciament criminal estableix que els testimonis no poden tenir coneixement d’altres declaracions fins a la seva pròpia declaració. Existeix possibilitat d'invalidació, tot i que és poc probable que acabi passant. El president de la sala s'ha vist obligat a intervenir.

En una de les seves respostes, Mariano Rajoy ha fet referència a “les declaracions d’aquest matí”, sense referir-se a quina d’elles, sobre les diferències entre el referèndum de l’1-O i la consulta del 9-N. Això ha provocat la intervenció de Jordi Pina, advocat de Sànchez, Rull i Turull, per aclarir la situació que l'ha deixat "perplex". Li ha preguntat si s'ha comunicat amb algun dels testimonis o si ha seguit la sessió. "Jo llegeixo els diaris", ha respost.

Durant la seva declaració, Rajoy no s'ha contradit amb Sáenz de Santamaría, que ha comparegut hores abans a la mateixa sala.

L'article 704 de la llei d’enjudiciament criminal, així com la jurisprudència, estableix que els testimonis no poden comunicar-se entre ells o informar-se de les declaracions dels altres testimonis abans de la seva pròpia declaració davant del tribunal.

En ser preguntat pel president de la sala Manuel Marchena ―que li ha recordat el que diu la LECRIM―, l’expresident espanyol ha sortit del pas assegurant que ho ha llegit “als diaris digitals”. El tribunal ha pres nota d’aquesta circumstància, que en un extrem podria portar a la invalidació del seu testimoni, tot i que és poc probable que això passi.