"No em consta que es digués comitè restringit. És evident que, de converses entre la Generalitat i els diferents partits, n'hi ha hagut sempre en la història". Així ha començat l'expresident del govern espanyol. 

"Sobre el referèndum, mai hi va haver res a parlar. Ja vaig deixar amb meridiana claredat que en cap cas el president d'Espanya se saltaria la Constitució i aniquilaria la sobirania nacional.

Rajoy ha fet un discurs en tot moment negant el diàleg i el referèndum. Ha mostrat com va actuar el seu executiu sense el més mínim penediment ni tan sols per les càrregues de l'1-O: "Realment, vaig dir que el govern espanyol faria tot el que pogués perquè no se celebrés el referèndum".

Mariano Rajoy ha comparegut el primer de la tarda, després d'alterar l'ordre dels testimonis i deixar per a després l'exministre d'Economia Cristóbal Montoro. I ho ha fet sense amagar-se que ha seguit les declaracions dels altres testimonis del matí. Un fet que, en l'actualitat, no es pot evitar pels avenços tecnològics, però que fer-ho evident pot invalidar el testimoni.

Em preocupava que un govern autonòmic volgués liquidar la Constitució

"Eren plenament conscients que jo no autoritzaria un referèndum per aniquilar la sobirania d'Espanya i saltar-me la llei. I vaig deixar molt clar quines eren les regles de joc. Si vol fer un referèndum, ho ha de decidir el poble espanyol", ha reiterat Rajoy.

L'expresident del govern espanyol ha negat el referèndum de l'1-O: "Puigdemont va remetre'm una carta on se m'instava a negociar els termes d'un referèndum. El que es va convocar no va ser un referèndum, no va haver-hi cap referèndum".

És el poble espanyol qui decideix què és Espanya

"No feien falta informes. Els mateixos responsables de la Generalitat van donar a conèixer al conjunt de l'opinió pública espanyola en diferents ocasions que farien el referèndum sí o sí. El diàleg que es plantejava era referèndum sí o sí", ha explicat Mariano Rajoy.

Rajoy ha qualificat de "lamentable per a la història el que va passar el 6 i 7 de desembre", durant els quals "es va liquidar l'Estatut d'Autonomia i la mateixa Constitució espanyola amb la llei de transitorietat jurídica".

L'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, ha tornat a posar el testimoni contra les cordes preguntant si li consta que el govern espanyol té 34 sentències referents a Catalunya incomplertes. I Rajoy no ha sabut què respondre. 

El diàleg de Rajoy

Mariano Rajoy ha estat taxatiu durant tota la declaració negant el diàleg amb el Govern de la Generalitat: "Mai vaig admetre cap conversa sobre la sobirania, vaig convidar Puigdemont a explicar-se a les Corts".

L'expresident del govern espanyol ha arribat a dir que no va negar el diàleg, però ho ha acotat a aquests termes: "Jo no estava disposat a negociar a canviar algunes coses. La llei, la sobirania nacional i la Constitució no es negocien". "M'agrada dialogar i pactar, però respectant les regles del joc", ha afegit.

"La proposta més important que vaig fer va ser que es deixés d'incomplir la Constitució", ha conclòs. I ha arribat a dir que "ens va semblar que l'aplicació del 155 era el més just. Els estats d'excepció o de setge es van estudiar, però no hi vam dedicar massa temps".

Ha tret importància al fet que no es reunissin les comissions bilaterals i ha destacat les negociacions per a la reducció del dèficit a Catalunya i per al conjunt d'Espanya. Unes negociacions, però, que va mantenir amb Artur Mas, no amb Carles Puigdemont. "En algunes ocasions ens posem d'acord i en altres no".

Tot i dir que només es va reunir amb els dos presidents, després ha acabat admetent que també es va reunir amb Societat Civil Catalana. 

El negociador

Mariano Rajoy ha dit que sí que es va reunir amb Iñigo Urkullu. Rajoy ha dit que sí, i Jordi Pina ha saltat: "Està sota jurament i demà ve el senyor Urkullu". I és que a Urkullu se li atribueix el paper de negociador en el conflicte per trobar una sortida abans del 27-O.

Rajoy ha dit que a ell el va trucar "molta gent". "Ha d'entendre que és molt difícil recordar si hi vaig parlar personalment", ha afegit.

"Tothom sap que el govern no va negociar això", ha conclòs Rajoy.

I Pina li ha tornat: "No es preocupi, ja ens ho aclarirà el senyor Urkullu".

La violència de Rajoy

Rajoy ha dit que van tenir coneixement de "la violència dels ciutadans contra la policia l'1-O" pels mitjans de comunicació.

Igual que Soraya Sáenz de Santamaría, va seguir la jornada per la televisió des de La Moncloa. I en alguns casos ha fet servir els mateixos arguments que la vicepresidenta per argumentar la violència.

Molts alcaldes del PSC van ser assetjats

"Si s'hagués complert la llei, tot això no hauria passat. Ni el que va passar l'1-O ni estaríem avui aquí, ha dit Rajoy a preguntes d'Andreu Van den Eynde.

Rajoy ha arribat a culpabilitzar el Govern de les càrregues policials per haver convocat el referèndum: "Si no haguessin convocat el referèndum, no hauríem hagut de veure les lesions d'algunes persones i policies". 

L'expresident no ha sabut dir que va donar les ordres de càrregues i s'ha tret de sobre tota la responsabilitat. També ha dit que imatges com les de l'1-O "se n'han vist moltes" i ha afegit que la responsabilitat és dels dirigents polítics que es van saltar la llei. 

El 155

"La decisió d'enviar policies i guàrdies civils a Catalunya era una bona decisió", ha dit Rajoy vinculant-ho als fets del 20 de setembre i qualificant d'"excepcional" la situació que es vivia a Catalunya i que va motivar l'aplicació del 155.

El 155 es va aplicar perquè no s'havia respectat la sobirania i la unitat nacional

L'expresident del govern espanyol ha explicat que hi va haver un requeriment el 10 d'octubre, previ al 155. "Després de la declaració d'independència deliberadament confusa" se li va fer el requeriment a Carles Puigdemont, on li van preguntar si havien proclamat o no la independència.

I segons Rajoy, Carles Puigdemont no va respondre. En la carta feia consideracions que no tenien res a veure. 

Rajoy ha explicat els criteris que va aplicar a l'hora d'impulsar el 155: "Hem estat prudents. Hem fet un gran esforç. Ja se sabia que no podíem acceptar això. Vam avisar fins a l'avorriment. Vam ser molt prudents. Vam fer un esforç per aconseguir el suport de tots". 

L'advocada de l'Estat li ha preguntat per les diferències entre el 9-N i l'1-O. I Rajoy ha dit que l'1-O era vinculant. Tot i que ha dit que el 9-N tampoc va ser "molt exemplar".

La malversació

Mariano Rajoy ha obert la porta al possible delicte de malversació. Negant el que va dir en el seu moment el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro: "No es pot descartar que es paguessin diners públics per al referèndum".

Les declaracions s'hauran de contrastar amb el testimoni de Montoro que va just després. Però, de moment, l'expresident del govern espanyol ha deixat ja l'ombra de dubte o la possibilitat que hi hagi contradiccions entre el govern espanyol: "En nou ocasions, Hisenda es va adreçar a la fiscalia per partides que podien ser per al referèndum".

"Vam obligar l'interventor a comunicar totes les despeses de la Generalitat", ha dit.

Imatges de l'1-O

Durant el torn de les defenses, Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, ha aconseguit posar un vídeo amb imatges de les càrregues policials de l’1-O a Sant Carles de la Ràpita. S’han vist els primers 50 segons i Roig li ha preguntat a Rajoy si en va tenir constància.