El president de la Sala, Manuel Marchena, s'ha preocupat de deixar clares les regles del joc abans de començar la sessió d'aquest dimecres amb què s'inicien les declaracions dels testimonis. Primer de tot, deixar clar que els testimonis "opinants" no estan contemplats al sistema judicial espanyol. Això no obstant, l'entrada de Joan Tardà, ha desmuntat el terreny de joc dissenyat tan acuradament tan bon punt ha començat a respondre l'interrogatori.

El testimoni de Tardà ha començat amb l'advocat de Vox Pedro Fernández. "En primer lloc vull dir que parlaré en català a les preguntes de Vox", ha engegat el diputat republicà davant la primera qüestió de l'advocat de l'acusació popular.

Marchena l'ha interromput immediatament. "No comencem bé!", ha advertit per explicar-li tot seguit que com a testimoni té obligació d'utilitzar la llengua oficial, segons imposa l'article 231 de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

I de nou, Marchena ha saltat des de la presidència. "Senyor Tarda, a veure, vostè no estava quan he fet l'advertiment previ: vostè ha estat cridat a aquest judici en la condició de testimoni, d'acord amb el nostre sistema el testimoni és algú que es posa a disposició exclusivament per contribuir a l'aclariment del fet".

És a dir, que li ha explicat que estava allà exclusivament per ajudar a conèixer els fets a partir del que va "percebre pels sentits". "No està autoritzat a fer valoracions polítiques malgrat la seva condició de diputat. Li demano si us plau que se sotmeti a la raó de la seva convocatòria", ha pregat.

L'explicació, però, no ha satisfet Tardà que ha assegurat que ha estat preguntat sobre el seu parer. L'atabalament del president ha provocat fins i tot que canviés el nom del diputat al qual l'ha anomenat Sr. Sardà. Un error que ha esmenat immediatament.