"Jo no vaig tractar el tema de l'1-O amb cap membre de la Generalitat", ha dit Soraya Sáenz de Santamaría només començar l'interrogatori en el judici al procés.

Sí que ha admès tres reunions amb Oriol Junqueras. Ha detallat que en cap moment van parlar del referèndum, tot i la intenció del vicepresident: "Junqueras no tenia interès en altres coses, només en el referèndum".

"En cap cas ni ens hauríem entès ni hauríem negociat cap assumpte relatiu al referèndum", ha dit ferma i somrient. "No hi havia ni diàleg ni cap disposició d'enteniment", ha remarcat.

Soraya Sáenz de Santamaría també ha destinat els primers minuts de la declaració a parlar de "fractura social": "Hi havia molta gent amb molts problemes a Catalunya, pel neguit que patien".

Per fer el referèndum, segons Sáenz de Santamaría, calia reformar la Constitució: "Em vaig negar rotundament a parlar del referèndum perquè no podem disposar de la sobirania nacional". I sobre la negativa al diàleg, s'ha escudat en la crisi: "Nosaltres volíem parlar dels efectes de la crisi. El govern de la nació també és govern a Catalunya".

A preguntes de Jordi Pina, s'ha mostrat com una garant de la democràcia i pràcticament ha condemnat ja els processats: "Tot govern ha de complir les lleis i fer-les complir i complir la Constitució. Qui no la compleix acaba al banc dels acusats".

Tot govern ha de complir les lleis i fer-les complir i complir la Constitució. Qui no la compleix acaba al banc dels acusats

I ha explicat els advertiments: "Vam dir una vegada i una altra que no seguissin per aquell camí perquè fracturaven la convivència".

L'exvicepresidenta ha evidenciat la manca de voluntat de diàleg per part de l'executiu de Rajoy: "Cap govern té capacitat de disposar de la sobirania nacional. Parlar-ne seria fer-ho perquè sí".

L'1-O

"Com a conseqüència d'una instrucció de la fiscalia, s'encarrega a la Policia i a la Guàrdia Civil que es coordinin amb els Mossos. El ministre de l'Interior va prendre la decisió d'enviar-ne 6.000 perquè ajudessin a complir l'ordre pública", ha explicat Soraya Sáenz de Santamaría tot lamentant les competències que tenen els Mossos sobre la seguretat a Catalunya.

I ha concretat que "la policia complia instruccions judicials" i que "la presència de Policia espanyola i Guàrdia Civil era indicada a Catalunya".

De la violència policial no n'ha dit res i ha capgirat la truita: "Tothom va veure imatges violentes contra els cossos policials". Però no n'ha concretat cap. I no ha volgut dir en cap moment si la policia espanyola va actuar desproporcionadament: "Sempre m'han semblat molt professionals en les seves actuacions".

Tampoc ha concretat que ningú la va informar que s'aturessin les càrregues i ha dit que va estar tot el dia mirant per la tele el que passava a Catalunya durant el referèndum.

Soraya entre les cordes

"No conec els detalls de la instrucció enviada als cossos de seguretat. És lògic que es busqui la proporcionalitat". Xavier Melero és l'advocat que l'ha collat més i que l'ha posada en més problemes per respondre. I entre els temes que li ha plantejat hi ha hagut tot el tema de seguretat i que afecta Joaquim Forn: "L'informe d'intel·ligència sobre els riscos de l'1-O el vaig veure després. Si l'hagués tingut abans, l'hauria seguit".

Melero li ha preguntat si sabia que la policia espanyola tenia les funcions limitades, un fet que Sáenz de Santamaría desconeixia i així ho ha admès: "No sabia que les directives limitaven l'actuació de les forces de seguretat de l'Estat en cas de grans concentracions".

"A mi em van dir que per complir la instrucció de la fiscalia calia enviar sis mil efectius a Catalunya", ha dit Soraya Sáenz de Santamaría sense saber d'on va treure aquesta xifra: "De la xifra de sis mil efectius se'n parlava de forma habitual".

Xavier Melero ha posat en evidència el "coneixement difús amb fonts ignorades" de l'exvicepresidenta. L'advocat de Forn ha estat l'únic capaç d'eliminar el somriure de la cara a Soraya Sáenz de Santamaría. 

La violència de Soraya

"Ens trobàvem que en cada actuació judicial hi havia multituds creant imatges violentes". Així ha entrat la violència en el judici al procés. Per boca de l'exvicepresidenta del govern de Mariano Rajoy. Amb tot, no ha concretat ni acreditat ni un sol acte violent. Només ha dit que "considera un acte violent" la manifestació de davant la Conselleria d'Economia el 20-S.

Ens trobàvem que en cada actuació judicial hi havia multituds creant imatges violentes

I ha incidit en la fractura social: "Vam dir una vegada i una altra que no seguissin per aquell camí perquè fracturaven la convivència". "Vam dir obertament que no hi podia haver xocs violents", ha dit Sáenz de Santamaría posant com a exemple els alcaldes: "Molts alcaldes van viure situacions d'assetjament". "Sabent que es podia reproduir la violència del 20-S i 21-S, van seguir endavant", ha conclòs.

Andreu Van den Eynde ha interpel·lat la vicepresidenta per saber on va veure els actes violents: "Va veure algun policia pegar a algun ciutadà?".

Sáenz de Santamaría ha culpabilitzat el Govern perquè va cridar la gent a fer de "muralla": "Les imatges de l'1-O no són agradables, però si no s'hagués fet una crida a fer muralles humanes, no haurien passat".

I la contradicció de la vicepresidenta ha estat la rebaixa dels policies ferits. De gairebé 400 a 93. Ha dit que van anar "depurant". Sáenz de Santamaría ha assegurat que no sabia com seria el dispositiu policial i l'estratègia de l'1-O: "El govern espanyol ni intervé ni decideix en els operatius policials".

La democràcia

"No es pot parlar del que no es té capacitat de disposar", ha dit Soraya Sáenz de Santamaría després de dir "un govern democràtic respecta la llibertat d'expressió i la llibertat ideològica. Però ha de vetllar pel compliment de la llei".

"Això és una democràcia i per la meva experiència en el govern a ningú li hem hagut d'explicar que Espanya és una democràcia consolidada", ha dit seca l'exvicepresidenta a preguntes de la defensa d'Oriol Junqueras

El 155

"Amb el 155 vam cessar tot el Govern de la Generalitat. Escapçar és expulsar una persona del seu càrrec", ha dit l'exvicepresidenta del govern espanyol.

Soraya Sáenz de Santamaría ha dit clarament que no van considerar que la declaració del 27-O fos simbòlica i que per això es va aplicar l'article 155 de la Constitució que suspèn la ciutadania: "S'havia declarat unilateralment la independència. Hi havia una vulneració molt greu de l'ordre constitucional".

"El 155 no s'havia aplicat mai. Es va fer un gran esforç per part de tots els implicats. Es van fer cessaments", ha dit a l'inici de l'interrogatori. "Rajoy va enviar una carta a Puigdemont, abans d'activar el 155. No va venir al Congrés", ha concretat.

"L'aplicació del 155 és una qüestió política i constitucional", ha etzibat Sáenz de Santamaría a Vox quan li ha preguntat sobre els motius i ha concretat: "Per aplicar el 155 vam tenir en compte la sobirania nacional, el respecte a la llei, la convivència i l'acord polític".

"A mi em va provocar el canvi de govern del juliol del 2017 quan alguns consellers van abandonar el Govern, entre ells el d'Interior", ha dit.

I ha concretat que a la Conselleria d'Interior es va fer una intervenció més gran en conseqüència del que havia passat les setmanes anteriors: "Jo sentia parlar del senyor Trapero, que és a qui vam cessar".