Nova data al calendari: dilluns 22 d’abril. És el dia que l'exministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà a la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia. De nou, a les portes de la campanya electoral de les eleccions catalanes. I és que el també candidat del PSC el 12-M està citat dos dies més tard, el dimecres 24, al Senat. A més, el dilluns 22 és, justament, el mateix dia que Koldo García i Víctor Francos (cap de gabinet d'Illa al Ministeri de Sanitat) hauran de donar explicacions a la Cambra Alta. La compareixença d'Illa s'ha aprovat aquest matí en una sessió que també ha donat llum verda a la compareixença de José Luis Ábalos després que el PSOE hagi cedit. Ara bé, la primera a comparèixer serà la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, que ho farà el dilluns 22 al matí.

Des del primer moment, Salvador Illa ha reclamat “arribar fins al final amb transparència absoluta” per ser “implacables contra la corrupció” i ha sigut clar en tot moment sobre les comissions d'investigació: “Cap inconvenient” a “aclarir el que calgui aclarir”. També ha defensat que el Ministeri de Sanitat va actuar sempre “d’acord amb la llei” durant la pandèmia i no va destinar “ni un sol euro” a l’empresa Soluciones de Gestión, la que està al centre de la suposada trama.

ERC i Junts, amb ganes de demanar explicacions a Salvador Illa

Just a la sortida de la comissió d’investigació, ERC i Junts, en plena pugna electoral amb el PSC i igual que van fer fa dies al ple del Congrés, han assenyalat Salvador Illa directament. Francesc-Marc Álvaro, diputat d’ERC, ha lamentat que “si el govern d’Espanya no hagués estat tan centralitzador en la gestió, potser ara no hi hauria aquest problema” i ha defensat la necessitat d’escoltar Illa perquè “va tenir una altíssima responsabilitat durant aquest període”. “Toca que tothom digui per què es van prendre les decisions de la manera que es van prendre, que d’alguna manera va propiciar aquest caos i aquest desgavell”, ha sostingut.

Des de Junts, Pilar Calvo ha lamentat el “combat” entre el PP i el PSOE i ha subratllat que, pels juntaires, la comissió és “una oportunitat de demanar explicacions” a Illa, que “va ser un mal gestor enmig de la pandèmia, va voler centralitzar les compres des del seu Ministeri i va provocar un desgavell” amb “falta de transparència i previsió”. “No va ajudar Catalunya i altres comunitats autònomes de manera substancial a aconseguir més material i, a sobre, va haver-hi contractacions irregulars”, ha conclòs.

Qui més haurà de comparèixer a la comissió d’investigació del Congrés?

El PSOE i els socis d’investidura han acordat un llistat d'un total de 134 noms. Destaquen els d’Isabel Díaz Ayuso (presidenta de la Comunitat de Madrid), Francina Armengol (expresidenta de les Illes Balears i presidenta del Congrés), Ángel Víctor Torres (expresident de les Illes Canàries i ministre de Política Territorial) i Víctor Francos (cap de gabinet d’Illa al Ministeri de Sanitat, que apareixia a la llista de Junts).

També s’han inclòs Miguel Tellado (portaveu del PP al Congrés), José Luis Martínez-Almeida (alcalde de Madrid), Margalida Prohens (presidenta de les Illes Balears), Juan Manuel Moreno Bonilla (president d’Andalusia), Fernando López Miras (president de Múrcia), Elías Bendodo (vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP), Alfonso Serrano (mà dreta d’Ayuso al PP de Madrid) i Miguel Ángel Rodríguez (cap de gabinet d’Ayuso).

A més, també hauran de donar explicacions diferents noms claus de la presumpta trama de corrupció, persones que el PSOE no havia inclòs en un primer moment. Són, per exemple, Íñigo Rotaetxe (titular de Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, l’empresa al centre de la trama), José Ángel Escorial Senante (antic titular), Juan Carlos Cueto (considerat el cervell de la trama per la Fiscalia Anticorrupció), Víctor de Aldama (president del Zamora CF i comissionista del cas Koldo), Álvaro Sánchez Manzanares (exsecretari general de Puertos del Estado, a qui Óscar Puente va destituir i que estava al capdavant de l’organisme quan es van adquirir vuit milions de mascaretes per vint milions d’euros a Soluciones de Gestión) i Joseba García Izaguirre (treballador d’EMFESA i germà de Koldo).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!