El cas Koldo ha sacsejat les costures del PSOE. La trama situa l'exassessor de José Luis Ábalos, Koldo García, com la persona que ajudava a "agilitzar tràmits" al Ministeri en la contractació durant la pandèmia per a la venda de mascaretes, facilitant els processos d'adjudicació d'aquest material sanitari a l'empresa Soluciones de Gestión. Per als socialistes, això esquitxa l'exministre Ábalos i li atribueixen "responsabilitat política" per aquest cas. En aquest context, des de la formació han instat el valencià a deixar l'acta, però aquest es resisteix. Preguntat per aquesta qüestió, Salvador Illa ha assegurat que cal ser "implacables contra la corrupció" i ha demanat "arribar fins al final amb transparència absoluta" en aquesta causa judicial. El líder del PSC ha condemnat aquests fets: "Costa entendre que en circumstàncies tan difícils hi hagi qui se n'hagi aprofitat personalment, però aquest exemple odiós d'algunes persones no em canviarà la imatge general que vaig viure durant la pandèmia, que són servidors públics que ho van donar tot".

Al mateix temps, diversos grups de l'oposició van reclamar aquest dilluns que Salvador Illa, que fou ministre de Sanitat durant la pandèmia del coronavirus, comparegui al Congrés dels Diputats en el marc d'una comissió d'investigació sobre la compra de material sanitari perquè doni explicacions d'aquest cas. Davant d'aquestes peticions —entre les quals destaca el fet que Esquerra Republicana, amb qui han pactat aquest dimarts els pressupostos, no descarta sumar-s'hi—, el primer secretari dels socialistes catalans ho ha deixat clar: "No tinc cap inconvenient si se'm cita i donar totes les explicacions que calgui". En aquest sentit, Illa ha mostrat "col·laboració total i absoluta" per la seva part i "transparència": "Jo vaig comparèixer 22 vegades al Congrés per la pandèmia, vaig contestar 5.800 preguntes escrites i 2.200 al Senat, vaig assistir a 39 preguntes orals i interpel·lacions. Creuen que tinc algun inconvenient a comparèixer al Congrés o al Senat?", ha deixat anar.

El PP apunta contra Salvador Illa

Aquesta reacció també es produeix després que el Partit Popular anunciés el dilluns que impulsaria una comissió d'investigació sobre el cas Koldo al Senat (on tenen majoria absoluta) i on volen citar Pedro Sánchez, Francina Armengol, Salvador Illa, Víctor Ángel Torres o Santos Cerdán, entre altres. Per als populars, cal que donin explicacions "tots els qui tenien responsabilitats polítiques en aquella època": "Hauran d'esclarir quin va ser el funcionament, la informació que tenien, com va actuar l'Administració...". Al seu torn, el PSOE retreia al partit d'Alberto Núñez Feijóo que "llanci infàmies" contra persones que "no apareixen a cap investigació judicial ni periodística" relacionada amb el cas Koldo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!