El PSOE fa marxa enrere. I José Luis Ábalos haurà de donar explicacions sobre el cas Koldo a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia. Els socialistes no van incloure el nom de l’exministre de Transports al seu llistat inicial, però, després de negociar amb els socis d’investidura, accepten que qui també va ser secretari d’Organització del PSOE comparegui a la Cambra Baixa. Així ho ha aprovat la comissió, que s’ha reunit a porta tancada i ha donat llum verda a la nova llista conjunta acordada entre el PSOE i els seus aliats habituals. A més, s'han començat a posar les primeres dates: Salvador Illa (exministre de Sanitat i candidat del PSC el 12-M, que el 24 d’abril està citat al Senat) haurà de donar explicacions el dilluns 22 a la tarda. A més, posteriorment compareixeran, en un calendari encara sense definir, Isabel Díaz Ayuso (presidenta de la Comunitat de Madrid), Francina Armengol (expresidenta de les Illes Balears i presidenta del Congrés), Ángel Víctor Torres (expresident de les Illes Canàries i ministre de Política Territorial) i Víctor Francos (cap de gabinet d'Illa al Ministeri de Sanitat, que apareixia a la llista de Junts).

🔎 Guia de les comissions d’investigació del cas Koldo: per què Salvador Illa anirà al Congrés i al Senat?

 

 

On no hi ha hagut acord ha sigut, entre altres, en les peticions de compareixença d’Alberto Núñez Feijóo (president del PP, a qui volien citar ERC i Bildu) i d’Alberto González Amador (parella d’Ayuso, a qui volien convocar Sumar i Junts). De moment, tampoc seran cridats ni Begoña Gómez (la dona de Pedro Sánchez, que només Vox volia fer comparèixer) ni Tomás Díaz Ayuso (el germà de la presidenta madrilenya, que apareixia únicament a la llista d’ERC).

Hauran de comparèixer els principals implicats a la trama i diferents càrrecs del PP

Els que també hauran de donar explicacions són noms claus de la presumpta trama de corrupció, persones que el PSOE tampoc havia inclòs en un primer moment. Són, per exemple, Íñigo Rotaetxe (titular de Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, l’empresa al centre de la trama), José Ángel Escorial Senante (antic titular), Juan Carlos Cueto (considerat el cervell de la trama per la Fiscalia Anticorrupció), Víctor de Aldama (president del Zamora CF i comissionista del cas Koldo), Álvaro Sánchez Manzanares (exsecretari general de Puertos del Estado, a qui Óscar Puente va destituir i que estava al capdavant de l’organisme quan es van adquirir vuit milions de mascaretes per vint milions d’euros a Soluciones de Gestión) i Joseba García Izaguirre (treballador d’EMFESA i germà de Koldo).

📝 Les grans absències en les peticions de compareixença del PSOE al Congrés pel cas Koldo

 

Dels càrrecs del PP, a banda d’Ayuso, finalment s’han inclòs Miguel Tellado (portaveu del PP al Congrés), José Luis Martínez-Almeida (alcalde de Madrid), Margalida Prohens (presidenta de les Illes Balears), Juan Manuel Moreno Bonilla (president d'Andalusia), Fernando López Miras (president de Múrcia), Alfonso Rueda (president de Galícia), Elías Bendodo (vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP), Alfonso Serrano (mà dreta d'Ayuso al PP de Madrid) i Miguel Ángel Rodríguez (cap de gabinet d'Ayuso).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!