Continua el degoteig d’informació relacionada amb l'operació Delorme, altrament coneguda com a cas Koldo, que relaciona l’exassessor i mà dreta de l’exministre José Luis Ábalos amb la trama de corrupció que es va lucrar amb les comissions per la venda de mascaretes en plena pandèmia. La investigació se centra en els 53 milions d’euros que l’empresa Soluciones de Gestión es va emportar en comissions pels contractes aconseguits amb diferents ministeris i les comunitats autònomes de Canàries i Balears. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha pres declaració a diferents càrrecs del Ministeri de Transports i de l’Interior des que va esclatar l’escàndol de corrupció el 21 de febrer. Entre ells, el subsecretari de Transports i Mobilitat Sostenible, Jesús Manuel Gómez, que va reconèixer que havia tret del ministeri documentació per a Ábalos, quan aquest ja no era ministre, relacionada amb els contractes que està investigant l’Audiència Nacional. El sobre per a Ábalos podria haver estat entregat per Jesús Manuel Gómez a través de Koldo García en una trobada en la marisqueria La Chalana, lloc habitual de trobada dels acusats per fer els seus negocis.

Informació del Tribunal de Comptes i la IGAE

En el seu interrogatori, l'UCO va preguntar a Jesús Manuel Gómez si el 2 de novembre del 2023 s’havia reunit amb Koldo García, un dels principals imputats de la trama, al restaurant La Chalana, i si li havia donat alguna documentació. Segons El Independiente, el subsecretari de Transports, que l’actual ministre Óscar Puente manté en el càrrec, va assegurar que no recordava si va ser en aquella ocasió, o en alguna altra en què s’havien vist, si va entregar documentació a Koldo Garcia. Però sí que va ser molt clar en respondre que “recorda haver donat un sobre a Koldo amb documentació per a l'exministre Ábalos” i que en la documentació es referia als contractes investigats. “Ábalos havia demanat informació relativa a l'anàlisi que fa el Tribunal de Comptes i la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) en relació amb els contractes anteriorment indicats o altres de similars, atès que el ministre estava formulant una querella contra un periodista", va explicar el subsecretari, que ostenta aquest càrrec des del 2018, quan Ábalos era ministre de Transports.

Vuit milions de mascaretes i un contracte de 20 milions d’euros

Jesús Manuel Gómez també va explicar als agents de l’UCO que el ministre Ábalos va ser qui li va indicar que confeccionés l'ordre perquè Ports de l'Estat adquirís 8 milions de mascaretes, 4 milions per repartir entre els ens dependents del Ministeri, com Aena, Adif, Renfe, Ports de l'Estat, Correus i Enaire, i així com 4 milions de màscares per repartir entre els professionals del transport". Tot i que Ábalos sempre ha negat tenir cap contacte amb la trama més enllà de la seva relació amb Koldo García, a qui va acusar d’haver traït la seva confiança, ara la testificació del subsecretari de Transports posa en dubte la seva credibilitat en assegurar que va treure informació del ministeri sobre contractes compromesos en la investigació quan Ábalos ja era diputat i quan la investigació ja estava en marxa.

D’altra banda, segons informa El Mundo, en la declaració com a testimoni del subsecretari de Transports davant l'UCO, aquest sosté que ell es va limitar a comunicar a Ports de l’Estat l’ordre ministerial de la compra de vuit milions de mascaretes, però que “no va participar de manera directa o indirecta en l’adjudicació dels expedients”. Per tant, va dir que no va intervenir en l’adjudicació d’aquest contracte de 20 milions d’euros per Soluciones de Gestión, l’empresa de la trama. En canvi, el qui en aquella època era el secretari general de Ports de l’Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, també va assegurar en el seu interrogatori com a testimoni davant l’UCO que va ser informat que “hi havia un subministrador que tenia un estoc disponible de vuit milions de mascaretes i volien saber com es faria la contractació”. La Guàrdia Civil creu que l’elecció de l’empresa es fa des del ministeri, i que Ports de l’Estat es limita a executar. Cal recordar que Óscar Puente va destituir Álvaro Sánchez Manzanares del seu càrrec de secretari general de Ports de l'Estat, però s'ha negat a rellevar el sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!