Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han posat en dubte aquest dimecres la implicació que podria haver tingut Salvador Illa en el cas Koldo. Ha estat al Congrés dels Diputats, durant una compareixença del ministre de Transports, Óscar Puente, per informar sobre el cas i el seu Ministeri, d’on penja la presumpta trama corrupta. Han estat els diputats Francesc Marc-Álvaro i Pilar Calvo qui, en les seves intervencions davant l’hemicicle, no han acusat el candidat del PSC a les eleccions catalanes d’estar directament esquitxat, però sí que han demanat que qui fou ministre de Sanitat durant la pandèmia doni explicacions, setmanes després que esclatés el cas.

El diputat republicà no ha pronunciat el nom de Salvador Illa, però s’hi ha referit de forma molt directa: “Sánchez va dir allò de ‘peti qui peti’, però hauria de pensar també en qui és ara candidat a les eleccions i va ser ministre durant la pandèmia”. “Tothom haurà d’explicar moltes coses”, ha afegit Álvaro. Pilar Calvo ha estat més directa, però sense recordar que Illa és actualment el candidat del PSC a les eleccions del pròxim 12 de maig: “El ministre de Sanitat era Salvador Illa, hi va haver un desgavell en la compra de material sanitari i no hi va haver prou control, així que hi va haver qui es va lucrar; el ministre Illa haurà de donar explicacions perquè tan greu és no saber-ho com haver-ho consentit”.

Cal tenir en compte que aquest dijous es votarà al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió d’investigació en aquesta cambra sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. Es dona per fet que la iniciativa tirarà endavant, i que els socis habituals del PSOE a l’hemicicle donaran suport a la seva creació. Cal recordar, no obstant això, que l’objectiu dels socialistes és redirigir la comissió cap a Isabel Díaz Ayuso, ara que han aparegut informacions sobre el frau fiscal de la seva parella i perquè el seu germà va estar investigat per haver cobrat comissions durant l’any 2020 per la compra de mascaretes.

La diputada de Junts ja ha deixat ben clar aquest dimecres que la intenció de la seva formació serà fer comparèixer en aquesta comissió qui és ara candidat del PSC als comicis del 12-M. “Esperem que Illa aporti les explicacions oportunes per saber quin grau de coneixement o desconeixement tenia d’allò que passava al seu Ministeri; volem explicacions de Salvador Illa”, ha insistit.

El PP situa Illa com a “personatge” del cas Koldo

Les declaracions d’Álvaro i Calvo han arribat molts minuts més tard que la diputada del PP Esther Muñoz intentés esquitxar, sense aportar cap argument sòlid, el “flamant candidat del PSC” a les eleccions del 12-M en el cas Koldo, titllant l’exministre de Sanitat de “facilitador”.

Muñoz ha denunciat des del faristol de la cambra baixa que el líder dels socialistes catalans “comprava mascaretes a la trama, i el seu cap de gabinet s’enviava missatges amb la trama”, i ha definit el primer secretari del PSC com un “personatge” més de la trama del cas Koldo. En la seva llista també hi ha inclòs la presidenta del Congrés, Francina Armengol; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la vicepresidenta primera, María Jesús Montero; o el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres; així com mencionar el mateix Koldo García o José Luis Ábalos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!