La cúpula de Puertos del Estado va ocultar a l'Agència Tributària la seva relació amb el presumpte comissionista del cas Koldo, Víctor de Aldama. Així ho conclou l'informe que l'Oficina Nacional d'Inspecció del Frau (ONIF) va lliurar el passat 2 de febrer al jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas, Ismael Moreno, i on s'investiga l'adjudicació de 20 milions d'euros de Puertos del Estado a l'empresa beneficiària dels contractes i que els va obrir les portes de l'Administració central i autonòmica. L'informe evidencia "les contradiccions" que s'han detectat entre la versió que van donar els ens públics que van pagar per les mascaretes i les proves que han aportat els empresaris. Hisenda va demanar informació a Puertos del Estado sobre la relació amb els empresaris investigats. La resposta la va signar el seu president, Álvaro Rodríguez Dapena, i segons destapen El Mundo i El Periódico de España va ser clara: "aquest organisme públic no ha tingut cap relació amb les citades empreses ni amb el senyor Víctor Gonzalo de Aldama Delgado". 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

La versió de Puertos del Estado

El president de Puertos del Estado també va negar que l'elecció del proveïdor del material sanitari fos conseqüència de "la participació d'aquestes mercantils i persona assenyalada com a intermediaris, dels quals es desconeixia la seva existència fins a la data o la seva possible vinculació amb la mercantil adjudicatària". I apunta que tot allò relacionat amb l'expedient de contractació indicat "es va dur a terme exclusivament amb la mercantil Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas SL —empresa beneficiària de les adjudicacions— "sense que, en cap moment, qualsevol altra empresa pertanyent al grup empresarial o intermediari contactessin amb aquest organisme públic". 

Tanmateix, segons ha destacat la inspecció, l'empresa Soluciones de Gestión va aportar proves "de relacions amb alguns dels clients institucionals. Una d'elles és amb representants de Puertos del Estado, encara en data anterior a la publicació de l'ordre (OM) del Ministeri. Totes aquestes relacions han estat negades pels clients i els intermediaris". La investigació també té coneixement d'un correu del secretari general de Puertos del Estado, d'Álvaro Sánchez Manzanares, conegut com a 'Alvarito', dirigit al president de Soluciones de Gestión, Iñigo Rotaeche, i al mateix De Aldama el 21 de març de 2020 —dia de l'adjudicació formal dels 20 milions de dòlars en mascaretes—. El missatge és clar i comunica als dos empresaris l'èxit de la gestió: "bona tarda, us adjunto signades l'ordre de contractació i les ofertes presentades". 

Un missatge de WhatsApp

A banda d'aquest correu electrònic entre el secretari general de Puertos del Estado i els dos empresaris considerats com a capitosts de la trama hi ha altres comunicacions que vinculen l'empresa amb els implicats en la trama. Els investigadors tenen en el seu poder un whatsapp de De Aldama a Rotaeche el 20 de març de 2020, en concret a les 20:57 hores, en el qual li facilita el contacte d'Álvaro Sánchez per tancar el negoci. A més, li va aconsellar que el correu el posés tot en "minúscules" i li va demanar que "quan ho enviïs, m'avises". Només una hora més tard un dels treballadors de Soluciones de Gestión —que pertany a Juan Carlos Cueto— va enviar un correu a Álvaro Sánchez on plantejava el negoci de les mascaretes. "Estimat senyor Sánchez, adjunt li annexo la nostra oferta per a 8 milions de mascaretes FFP2, segons els termes i condicions econòmiques i logístiques indicades en aquesta. El lliurament de la totalitat de la mercaderia serà realitzada a Madrid on vostès indiquin. Annexem també els certificats d'estar al corrent en els pagaments a la Seguretat Social (TGSS) i a l'Agència Tributària (AEAT), així com escriptures de constitució de la societat", escriu. L'Agència Tributària conclou que el missatge es va enviar després "que Víctor presentés l'oferta presencialment a Puertos del Estado".

Davant d'aquesta contradicció en les versions, l'inspector d'Hisenda considera necessari verificar "la realitat de la intervenció del senyor De Aldama". En paral·lel, el jutge que instrueix el cas ha demanat a Puertos del Estado que entregui una còpia del contingut de totes les bústies i carpetes entre l'1 de gener de 2020 i l'1 de juliol de 2020 dels correus electrònics de l'expresident de l'organisme, Francisco Toledo; de l'actual secretari general, Álvaro Sánchez; de la cap de l'àrea de Contractació i Gerència de Riscos, Aránzazu de Miguel; i de la responsable del Departament Jurídic, Belén Caballero. A més, ha reclamat el contingut dels missatges de la resta de funcionaris d'ADIF i d'Interior que van participar en els diferents contractes que s'estan investigant. Álvaro Sánchez Manzanares també consta en els informes de Guàrdia Civil que l'assenyalen com a interlocutor del presumpte comissionista, i com un contacte important de Koldo García en l'empresa estatal.