L'empresari Juan Carlos Cueto, assenyalat com un dels cervells de la presumpta trama de corrupció que cobrava comissions il·legals en contractes de mascaretes durant la pandèmia de la covid, estava citat a declarar aquest dimecres. Quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va autoritzar fa una setmana les detencions, ell es trobava fora d'Espanya.

Cueto ha arribat l'Audiència Nacional al voltant de les 9:30 hores, però només ha contestat les preguntes de la seva defensa per negar qualsevol irregularitat en els contractes. Segons la seva versió, les mascaretes es van vendre "per un preu just" i en cap moment es va inflar el seu preu per tal que els implicats es quedessin amb comissions. En aquest sentit, ha defensat que en cap moment va tenir intenció d'aprofitar-se de la situació, sinó d'“ajudar els espanyols”. Per justificar el seu testimoni s'ha recolzat en un informe de KMPG on es recull el preu dels materials, i es demostra que corresponen amb el preu de mercat. A més, ha apuntat que l'operació va ser molt costosa en la qual van haver de fer molts viatges a la Xina. Finalment, el jutge l'ha deixat en llibertat amb mesures cautelars amb la prohibició de sortir d'Espanya. 

Capitost de l'operació 

Segons els investigadors Juan Carlos Cueto era el capitost de l'operació i el que controlava Soluciones de Gestión, empresa beneficiària de les adjudicacions per uns 54 milions d'euros, juntament amb un altre dels investigats. Víctor de Aldama, empresari i president del Zamora CF. La Fiscalia sosté que Soluciones de Gestión "hauria estat emprada com una empresa instrumental en un projecte comú". I calcula que les adjudicacions investigades "van generar un benefici econòmic" a De Aldama de 5,5 milions d'euros i a Cueto, "titular de fet de la mercantil", de 9,6 milions d'euros. A més, assegura que l'exassessor d'Ábalos, Koldo García, podia haver exercit un paper d'intermediari en aportar informació sobre els processos d'adjudicació de material sanitari, que haurien partit del Ministeri de Transports, a canvi de comissions.

La investigació apunta que Cueto i De Aldama van jugar un paper clau en la trama. La fiscalia considera que el president de Zamora gaudia "d'una certa prevalença" en el ministeri de Transports, i va saber que el ministeri necessitava comprar material sanitari davant l'esclat de la covid. En aquest moment, va decidir posar-se en contacte amb Cueto —amb qui ja havia fet negocis abans— "De Aldama no disposava dels mitjans humans i materials necessaris, així com del finançament suficient per escometre el projecte en solitari, hauria contactat amb el grup Cueto" apunta la querella presentada a l'Audiència Nacional. 

El ministeri apunta que el primer contracte que va ser investigat va ser l'adjudicat a Puertos del Estado —de 20 milions d'euros—, d'on Koldo García formava part del consell. El segon es va adjudicar a un ens dependent del seu ministeri ADIF —de 12,5 milions d'euros— on també assessorava García. “Els contractes posteriors s'adjudiquen pel Ministeri de l'interior a conseqüència de les decisions del Ministeri de Transports”, assegura. Un altre expedient adjudicat l'abril del mateix any per Subdirecció General de Gestió Econòmica i Patrimonial per 3,4 milions d'euros. A més, l'empresa també es va adjudicar contractes amb el servei canari de Salut, en concret 4 amb un valor de 12,3 milions d'euros, i amb el de les illes Balears per 3,7 milions d'euros. 

Relació entre Cueto i Koldo

El Ministeri Públic assegura que Juan Carlos Cueto i Koldo García van mantenir la seva relació "durant l'adjudicació dels contractes investigats". La Fiscalia considera que està clar que Cueto i Aldama, un mes abans de l'esclat de l'operació, continuaven tenint "assumptes en comú, alguns d'ells rellevants" en el marc de la causa. En concret, el passat 26 de gener Aldama "hauria donat a Cueto algun objecte" al qual el mateix de Aldama es va referir com a "xoriços". Per a Anticorrupció resulta cridaner que uns pocs dies després Cueto li expliqués a Koldo que va estar amb de Aldama, "el qual li hauria donat una cosa de la qual parlarien en persona". A més, Cueto el va informar —en relació amb de Aldama— que "les aigües poden tornar al seu llit". Segons la Fiscalia, això implicaria que els tres investigats "continuen mantenint assumptes en comú".