José Luis Ábalos ha tingut el mateix destí que Ione Belarra; per motius diferents i partint de caselles de sortida diferents. Tots dos són al Grup Mixt, al costat de dos diputats navarresos d’UPN, una canària de CC i un gallec del BNG. Hi han arribat després de declarar-se en rebel·lia amb els seus anteriors grups parlamentaris. Ábalos prové del PSOE i Ione Belarra, líder de Podemos, estava integrada al grup de Sumar abans que decidís divorciar-se de Yolanda Díaz i intentar salvar a la desesperada el seu partit.

Va ser el passat mes de desembre quan Podemos va decidir trencar peres amb Sumar i dirigir-se al Grup Mixt. Cinc diputats morats, liderats per Ione Belarra, es dirigien d’aquesta manera al purgatori del Congrés dels Diputats; i afegien un divisor més al repartiment de temps d’intervenció que han de compartir UPN, Coalició Canària i BNG. Setmanes més tard, Lilith Verstrynge abandonava la política per motius personals, i deixava Podemos amb només quatre representants a la cambra baixa. Els morats ja s’han encarregat de deixar clar que aquell desafiament a Sumar no era un mer gest, i que estan disposats a convertir-se en una llosa més en les dificultats de Pedro Sánchez per tenir una legislatura estable.

El mes de gener, per exemple, feien valer la seva força al Congrés i tombaven un decret llei del govern espanyol, depenent precisament del Ministeri de Treball, capitanejat per Yolanda Díaz. Podemos vol reivindicar la seva marca i fer valer que estan més escorats a l’esquerra que la líder de Sumar, sempre amable amb el PSOE.

El nou membre del purgatori del Congrés des d’aquesta setmana és José Luis Ábalos. Fa tres anys era un dels màxims homes de confiança de Pedro Sánchez. Ocupava la tercera posició en l’organigrama del PSOE, amb el càrrec de secretari d’Organització del partit; un lloc de feina ara en mans de Santos Cerdán. Va ser, a més, ministre de Foment, i després ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Una carrera política que havia de ser d’èxit i que ha acabat, segons ha assenyalat aquest dimecres Alberto Núñez Feijóo, en “caiguda en desgràcia”. 

Ábalos va decidir envoltar-se de males companyies, i va situar com la seva mà dreta Koldo García, investigat per haver-se enriquit il·lícitament durant la pandèmia amb la compravenda de mascaretes. El PP acusa ara Pedro Sánchez de ser coneixedor d’aquesta trama, i de ser el motiu vertader pel qual el 2021 va destituir Ábalos de totes les seves responsabilitats a la Moncloa i a Ferraz, i convertir-lo en un diputat ras socialista.

La bona relació d’Ábalos amb Koldo García va ser la seva ruina. Perquè l’exministre no apareix en el sumari de cap causa, no està investigat; però la seva relliscada ha tingut conseqüències: el PSOE va donar-li 24 hores per entregar el seu escó a causa de la “responsabilitat política” que té en aquest cas. Ábalos, després de desenes de trucades amb l’actual direcció del PSOE, va decidir desafiar el partit i mantenir l’escó, abandonant el grup parlamentari socialista i integrant-se al Grup Mixt per mantenir viu el seu “honor”, i que el seu nom no quedi esquitxat per un cas de corrupció del qual ell es declara completament innocent.

jose luis abalos congreso patio fumando - europa press
José Luis Ábalos, fumant al pati del Congrés / Foto: Europa Press

"Sento que m’enfronto a tot; vinc sol en el meu cotxe, no tinc secretària, no tinc ningú al darrere i al costat, m’enfronto a tot el poder polític —qui m’ho hauria dit—, d’una part i una altra; i ho he de fer sol, soc un mer peó que s’insereix en una lluita política sense regles que es fonamenta en l’alienació de qualsevol, de qualsevol manera”. Són algunes de les últimes paraules pronunciades per José Luis Ábalos; un fragment de la seva roda de premsa al Congrés que a les xarxes socials ja s’ha convertit en un mem, per la forta càrrega poètica de les seves paraules.

Les noves condicions d’Ábalos

Ara Ábalos podrà parlar quan vulgui. En cas de voler parlar, haurà de repartir-se el temps amb el BNG, CC, UPN i Podemos. A més, ara cobrarà 22.373 euros menys. Fins ara, Ábalos cobrava 94.621 euros a l’any; és a dir,  6.758 euros al mes (sou base com a diputat, sou d’indemnització per no ser de Madrid i sou per ser president de la comissió d’Interior). Ara també haurà de seure al ‘galliner’ del Congrés.

 

“Molta tristesa” al PSOE

Ara Ábalos haurà de respectar la disciplina de vot del PSOE. Així ho decreta l’expedient de suspensió cautelar de militància que li ha imposat l’actual direcció del partit, i així ho ha traslladat als seus ja excompanys de partit, segons asseguren fonts del govern espanyol. No hi ha a la Moncloa “cap por” per la informació sensible que pugui tenir l’exministre a les seves mans, i alhora estan tranquils perquè asseguren tenir el compromís d’Ábalos que respectarà la disciplina de vot del PSOE.

Sí que hi ha al PSOE “molta tristesa” pel xoc entre Ábalos i el partit. Així ho ha reconegut aquest dimecres Ximo Puig als passadissos del Congrés dels Diputats. Preguntat per la premsa sobre la relació amb l’exministre, l’expresident de la Generalitat valenciana ha reconegut el dolor que sent en aquesta situació, però ha defensat la decisió presa per la direcció socialista i ha opinat que Ábalos s’equivoca amb el seu desafiament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!