Podemos ha anunciat aquest dimecres que tombarà un dels tres decrets llei que aquest dimecres es debaten al Congrés dels Diputats. Ha estat Ione Belarra, secretària general dels morats, qui ha informat que “rebutgen” el decret que depèn del Ministeri de Treball, capitanejat per la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Es tracta d’un decret sobre el subsidi d’atur. Podemos ja ha emès els seus vots telemàtics a la Cambra Baixa, de manera que el seu vot ja és definitiu. Tanmateix, sí que han arribat a un pacte amb el PSOE per aprovar els dos decrets llei restants: un anticrisi i un òmnibus que inclou aspectes relacionats amb la Funció Pública i la Justícia, entre els quals hi ha un punt que Junts denuncia que pot lapidar l’amnistia.

El moviment de Podemos ha estat interessant, també, perquè tota la premsa estava pendent del sentit del vot de Junts per Catalunya en els tres decrets. I Belarra s'ha avançat als independentistes anunciant que un d'aquests tres decrets decaurà a causa dels morats. La líder de Podemos ha assenyalat que desitjarien” poder votar a favor del decret que neix al Ministeri de Yolanda Díaz, però que, “lamentablement”, el govern espanyol “no s'ha compromès a retirar la retallada a les pensions de les persones que cobraven el subsidi a partir dels 52 anys”. Així, la cap de files morades ha instat l'executiu presidit per Pedro Sánchez a “retirar el decret i tornar-lo a dur sense la retallada”.

Però tot i aquest desacord, Podemos sí que ha arribat a acords amb el PSOE: suspendre els desnonaments hipotecaris durant quatre anys a canvi del seu suport al decret amb mesures anticrisi social. Belarra ha presentat l'acord per “donar suport a l'escut social”, que “inclou mesures que Podemos va negociar” quan estava al Consell de Ministres, a canvi de “prorrogar fins al 2028 la suspensió dels desnonaments hipotecaris de les famílies vulnerables”, una mesura que ha qualificat de mínima i imprescindible de protecció social”. Així mateix, fonts morades indiquen que el text es tramitarà com a projecte de llei amb un màxim de sis mesos.

Paral·lelament, Podemos també havien plantejat al govern espanyol limitar al 2% l'increment anual dels lloguers, tant pels contractes en vigor com pels nous contractes, i topar el marge comercial dels grans supermercats per controlar el preu els aliments. El partit manté aquestes demandes i continuarà plantejant-les durant el tràmit parlamentari del decret. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!