No hi ha hagut ni un sol diputat socialista que aquest dimecres, a primera hora, hagi volgut fer declaracions a les desenes de periodistes que esperaven als passadissos del Congrés dels Diputats. Encara era recent la ferida: no feia ni 24 hores que José Luis Ábalos trencava amb el PSOE i marxava al Grup Mixt, i que el partit responia al desafiament suspenent-lo cautelarment de la militància. A Pedro Sánchez i als seus ministres els esperava a l’hemicicle de la madrilenya Carrera de San Jerónimo una ofensiva del PP. El cas Koldo ha estat la munició dels homes de Feijóo; i la sessió de control al govern espanyol s’ha convertit en una picabaralla del ‘i tu més’ sobre qui l’ha fet més grossa amb la corrupció.

Molta tristesa” és la que ha reconegut haver sentit Ximo Puig quan va escoltar la roda de premsa d’aquest dimarts de José Luis Ábalos, en veure com havia arribat a escalar el conflicte entre l’exsecretari d’Organització del PSOE i l’actual direcció del partit. Ell sí que s’ha aturat, en un moment del Ple d’aquest dimarts, a respondre a les preguntes dels periodistes. “Humanament, ho entenc tot; però en termes polítics, no”, ha manifestat l’expresident del País Valencià als passadissos de la cambra baixa. Ha defensat que el PSOE ha “actuat adequadament”, i ha asseverat que “algú que ha estat responsable d’Organització del partit sap molt bé la responsabilitat que hi té cadascú”.

Mentrestant, algun ministre de la cúpula de Pedro Sánchez intentava treure ferro a la situació, assenyalant que Ábalos només “s’està defensant”. No hi ha a la Moncloa “cap por” per la informació sensible que pugui tenir l’exministre a les seves mans, i alhora estan tranquils perquè asseguren tenir el compromís d’Ábalos que respectarà la disciplina de vot del PSOE.

 

Així es pronunciava aquest ministre després de plantar cara dins l’hemicicle a un PP decidit a atacar el govern espanyol a través del cas Koldo. El primer enfrontament ha estat entre els màxims líders del PSOE i del PP. Sánchez i Feijóo han inaugurat una sessió de control amarga en la qual s’han acusat mútuament de ser còmplices amb la corrupció, a través de la trama de l’exministre d’Ábalos i del cas del germà d’Isabel Díaz Ayuso, tots dos per presumpte enriquiment il·lícit mitjançant la compravenda de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus.

Vostè ho sabia, almenys des de fa tres anys, i ho va tapar”, "a vostè la caiguda en desgràcia d’Ábalos no el protegeix, sinó que el despulla" i “no escampi el que vostè té a sota” han estat algunes de les frases estrella de Feijóo en aquest cara a cara amb Sánchez. En la seva resposta, el president del govern espanyol ha arribat a parlar “d’un cas de corrupció de la senyora Ayuso”, ha acusat el PP de “tallar el cap” de Pablo Casado i ha assegurat que el paper de Feijóo passa per “tapar” la corrupció existent al partit que lidera.

Ofensiva del PP amb el cas Koldo

El PP ha arribat aquest dimecres al Congrés dels Diputats amb preguntes preparades per a Pedro Sánchez i quatre ministres més pel cas Koldo. A Félix Bolaños l’ha atacat el diputat Miguel Tellado, a Fernando Grande-Marlaska li ha tocat respondre preguntes de Cuca Gamarra, mentre que Óscar Puente ha hagut d’enfrontar-se a Ester Muñoz, i Víctor Ángel Torres a les preguntes del popular Pedro Muñoz.

 

Puente ha respost a les acusacions recordant la foto de Feijóo amb el narco Marcial Dorado en un iot a Galícia, a més de denunciar el cas Bárcenas. “Una organització criminal és aquella que quan detecta un cas de corrupció en lloc de portar les proves a la justícia les trenca a cops de martell”, ha asseverat el ministre de Transports. Bolaños, per la seva banda, ha acusat el PP de “robar a mans plenes”. “Em repugna la corrupció”, ha volgut deixar clar també el ministre de la Presidència i de Justícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!