La diputada de Podemos Lilith Verstrynge, que a les darreres eleccions generals era la número 4 de la llista dels comuns per Barcelona, ha abandonat el partit i ha entregat l'acta de diputada, ha anunciat ell mateix a través d'un missatge a X.

 

"Els comiats són difícils i tristos", escriu la diputada, abans d'anunciar que deixa les seves "responsabilitats polítiques i també l'acta de diputada". La fins ara número tres del partit expressa "mil gràcies a la militància de Podemos i a les persones que heu confiat en mi aquests anys".

Crisi de Podemos més profunda

La seva marxa aprofundeix la crisi a Podemos després del seu trencament amb Sumar a causa del fracàs de les negociacions per garantir una presència dels morats en la reedició del govern amb el PSOE. Verstrynge era secretària d'organització de Podemos i va ser secretària d'Estat per l'Agenda 2030. La seva presència a les llistes dels comuns va aixecar sorpresa pel fet que mai ha viscut a Catalunya i no té cap relació amb Barcelona. Els comuns van haver de sortir a justificar perquè se la incloïa a la llista. Segons ells es tractava d'un "gest de generositat". La seva inclusió va facilitar, a més, un acord per la unitat entre Podemos i Sumar, després del veto a Irene Montero.

Encara que Montero va ser vetada, Podemos va mantenir-se dins de l'acord amb Sumar fins a la investidura de Pedro Sánchez. Poc després, però va anunciar que abandonava el grup de Sumar i que els cinc diputats de Podemos es passaven al grup mixt per tenir més llibertat. Això els ha permès marcar perfil davant del capteniment més institucional de la vicepresidenta Yolanda Díaz.

Qui és Lilith Verstryinge

La secretària d’organització dels morats no s’ha criat a Vallecas o en un barri obrer que acostuma a traslladar el seu suport al partit cofundat per Pablo Iglesias. Els seus orígens es troben al barri de Fuente del Berro, al districte benestant de Salamanca.

Si els sona la vinculació del seu cognom amb el de Podemos, és perquè és filla de Jorge Verstrynge, politòleg que ha format part del partit morat, però que abans havia passat pel PSOE i que fins i tot havia estat secretari general d’Alianza Popular, substituint Manuel Fraga i fent de predecessor d’Alberto Ruiz-Gallardón en aquest càrrec. Abans de formar part de l’antiga marca del PP, va formar part de l’equip fundador de la conservadora Reforma Democràtica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!