El PSOE entén que José Luis Ábalos haurà de continuar respectant la disciplina de vot del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats, per molt que hagin trencat peres i l’exministre hagi acabat aquest dimarts al Grup Mixt de la Cambra Baixa. En l’expedient, en el qual Santos Cerdán suspèn cautelarment de la militància a Ábalos, s’hi deixa clar que el socialista manté dues “obligacions”: “abonar puntualment quotes” al partit i “respectar les decisions polítiques dels òrgans de direcció” de la formació. Cal recordar que en la passada legislatura Carmen Calvo va haver de pagar 600 euros per saltar-se la disciplina de vot i abstenir-se en la votació de la llei trans. Sembla que no hi haurà problemes perquè en declaracions a La Sexta, Ábalos ha dit que "votarà igual que el PSOE".

Aquest dimarts, José Luis Ábalos ha comunicat la seva decisió de desobeir l’executiva del seu partit i no entregar el seu escó, per la qual cosa ha remarcat que per tal de “restituir” el seu “honor i reputació” marxa al Grup Mixt. Ha argumentat que dimitir ara seria un gest de reconeixement que ha comès algun delicte de corrupció. En la seva compareixença ha recordat en més d’una ocasió que no està investigat en el cas del seu exassessor, el cas Koldo. Durant la seva compareixença ha retret que Ferraz apel·li a “una suposada ètica” i no respongui “com es manifestaria aquesta ètica en una fase de reparació posterior” a la seva “cancel·lació civil” i “sacrifici públic”. Així, ha lamentat que li hauria agradat “tenir el benefici de la companyonia”. Instants després de la compareixença pública d’Ábalos, el PSOE ha anunciat que el suspèn cautelarment de militància i li obre un expedient disciplinari.

Per tal de “protegir la imatge del partit”, el PSOE ha decidit instants més tard suspendre cautelarment de militància José Luis Ábalos. De la mateixa manera, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha lamentat que Ábalos hagi decidit mantenir l'acta com a diputat al Congrés i passar-se al grup mixt, tot i que el PSOE va exigir la seva renúncia pel cas Koldo. "És un dia molt trist", ha afirmat Patxi López als passadissos del Congrés en arribar al ple, al mateix temps que a la sala de premsa de la Cambra Baixa Ábalos finalitzava la seva compareixença sense preguntes.

Puente titlla el xoc amb Ábalos de “colpidor”

Per últim, el ministre de Transports, Óscar Puente, ha defensat l’honor de José Luis Ábalos, qui ha provocat un xoc “colpidor” amb el PSOE després de negar-se a entregar la seva acta com a diputat al Congrés i dirigir-se al Grup Mixt. En una roda de premsa des del Ministeri de Transports, Puente ha assegurat que l’exsecretari d’Organització del PSOE és “un bon socialista”, però ha insistit que per “responsabilitat política”, Ábalos hauria d’haver dimitit, tal com li va exigir Pedro Sánchez a través de l’Executiva Federal del PSOE.

Tot plegat, ho ha dit en una compareixença per informar que ha ordenat una auditoria al Ministeri de Transports per esclarir qualsevol dubte en la compra de material sanitari durant la pandèmia. Puente ha assegurat que al govern espanyol no tenen cap sospita que ell participés en cap trama corrupta. De fet, Ábalos no està investigat per la justícia espanyola, i el seu nom no apareix en cap sumari. “Però estem parlant de responsabilitats polítiques; tu ets responsable de la gent que esculls perquè t’envolti” ha argumentat l’actual ministre de Transports en la seva compareixença.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!