La relació entre Podemos i Sumar està trencada. Des de feia mesos, abans que se signés l'acord de coalició entre les dues formacions per concórrer plegats a les eleccions del 23-J, ja se sabia que la relació entre les dues forces no era bona, però aquest dimarts s'ha trencat definitivament: el diputat de la formació morada, Javier Sánchez Serna, ha anunciat en roda de premsa que els cinc parlamentaris de Podemos passaran al grup mixt del Congrés i abandonaran el grup parlamentari de Sumar per garantir la seva "capacitat de fer política" a la Cambra Baixa i per "seguir impulsant les mesures valentes que necessiten les majories socials".

"Hem intentat fer tot el possible des del grup parlamentari de Sumar, però s'ha demostrat impossible", ha lamentat Sánchez Serna, que ha assegurat que "les regles no són iguals" per tots els membres de la coalició i que a Podemos, fins ara, "no se li ha permès fer política en forma d'intervencions o de presentar proposicions de llei".

Sánchez Serna, que en la passada legislatura va ser secretari tercer de la Mesa del Congrés, ha subratllat que continuaran "treballant amb total autonomia política per recuperar la unitat del bloc democràtic i per tornar a governar en coalició" i que utilitzaran els seus vots "per intentar impulsar mesures valentes i ambicioses que millorin la vida de les famílies treballadores" de l'Estat.

Una mala relació que ve de lluny

La decisió de Podemos arriba el dia que el Ple del Congrés debat sobre la situació a Israel i Palestina, en una sessió en la qual els morats s'han quedat sense poder intervenir. Sánchez Serna ha denunciat que Sumar ha censurat "la veu que amb major concreció ha exigit al president del govern espanyol que passi de les paraules als fets".

La mala maror entre Sumar i Podemos es remunta al juny, després de la convocatòria de les eleccions generals pel 23 de juliol. Podemos va acabar acceptant concórrer en coalició amb la plataforma de Yolanda Díaz, però Irene Montero, que en aquell moment era ministra d'Igualtat en funcions, es va quedar fora de les llistes electorals. Recentment, en la configuració del govern de coalició entre el PSOE i Sumar, Podemos s'ha quedat sense cap representant al Consell de Ministres, després de la sortida de Montero i de Ione Belarra, secretària general de la formació i ministra de Drets Socials i Agenda 2030 en la passada legislatura.

Podemos compta amb 5 diputats al Congrés que fins ara actuaven sota el grup parlamentari de Sumar i que passaran a compartir el grup mixt amb els del BNG, UPN i Coalició Canària. Un cop els parlamentaris de Podemos passin al grup mixt, podrien votar en contra de les propostes que el govern de Pedro Sánchez pretengui tirar endavant i deixarien l'executiu sense majoria per aprovar noves lleis. Actualment, el govern espanyol compta amb 179 diputats que van votar a favor de la investidura, però hi ha diferents formacions que ja han amenaçat amb no donar suport a les propostes de l'executiu. Per la seva banda, el grup parlamentari de Sumar es quedarà ara amb 26 diputats