L'endemà que el Consell Executiu aprovés els pressupostos pel 2022 i que la Mesa del Parlament els admetés a tràmit, avui Jaume Giró, conseller d'Economia, ha tornat a interpel·lar directament la CUP perquè "valori l'esforç que ha fet el Govern". En una entrevista a TV3, el conseller ha reiterat que ara mateix els anticapitalistes són els seus únics socis possibles, "no ens hem assegut a parlar amb ningú més", i els ha pressionat perquè aprovin les comptes pel 2022: "crec que són uns pressupostos perquè la CUP, com a mínim, s'abstingui".

 

En aquest sentit, ha assegurat que els cupaires saben que "la voluntat del Govern és fer uns pressupostos amb ells", apel·lant a la majoria del 52%. Per això, els ha demanat que tinguin en compte l'esforç que s'ha fet especialment en les polítiques d'habitatge i amb la creació d'una empresa energètica pública, algunes de les principals reclamacions del partit. Tot i que la seva petició era que s’augmentés el seu pressupost fins als 1.000 milions d'euros, el conseller Giró creu que amb la incrementació que s'ha aconseguit, de 300 a 750 milions d'euros respecte als últims pressupostos, "tots ens hem de saber posar a la pell dels altres". 

Per altra banda, Giró ha volgut deixar clar que respecta el mètode assembleari pel qual ha optat la CUP a l'hora de decidir la seva posició respecte a l'aprovació dels comptes, tot agraint a la formació anticapitalista la seva "bona predisposició per avançar" en la recerca del millor pel país. "Sembla que cedir sigui una deshonra", ha lamentat el conseller. 

Reivindicació dels fons europeus 

Sobre les crítiques que han fet alguns partits respecte a la utilització dels fons europeus, assegurant que l'expansió dels pressupostos ve determinada per aquests i no per la gestió del Govern, el cap d'Economia ha volgut deixar clar que emprar-los és un "dret de Catalunya". "Molta gent hi fa èmfasi i són molt importants. Però en tenim tot el dret a utilitzar-los. Catalunya és un país, dels pocs que hi ha al sud d'Europa que és contribuent net de la Unió Europea", ha destacat. En tot cas, ha ironitzat, el que s'hauria de fer és "preguntar-nos per què només rebem un 12% en lloc d'un 20%". 

Segons ha destacat Giró, aquests fons europeus Next Generation són essencials per a la transformació de l'economia dels països de la Unió i que cal treballar perquè "un mínim de projectes europeus singulars vinguin a Catalunya". En aquest sentit, el conseller n'ha destacat una desena, tot i que no n'ha pogut avançar cap. 

"Cau a trossos"

A més, ha volgut insistir en el fet que "tant el dèficit fiscal endèmic com el crònic incompliment d'inversions de l'Estat al país fa que tinguem més dificultats que d'altres per tirar endavant", i per això, ha culpat l'Estat que el país "estigui caient a trossos", assenyalant "fonamentalment" al no-compliment de les inversions. Amb tot, ha destacat que la relació tant amb la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, com amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, és "afable i fluida". 

En aquesta línia, Giró ha tornat a reclamar l'ampliació dels fons extraordinaris el 2022, quelcom que ara no està previst pel govern espanyol, ja que la pandèmia i els seus efectes no desapareixeran el 31 de desembre. Creu, a més, que aquesta és una reivindicació compartida per molts territoris de l'Estat, a qui demana que verbalitzin aquesta petició, ja que el que no es diu, no existeix. 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró durant la presentació dels pressupostos / Sergi Alcàzar