Prudència màxima per part de la CUP després que el conseller d'Economia, Jaume Giró, hagi presentat aquest dimarts el projecte de pressupostos de la Generalitat. En una intervenció des del faristol del Parlament el diputat Xavier Pellicer ha rebutjat valorar el projecte per no "condicionar" la decisió que prendran les bases anticapitalistes aquest cap de setmana en múltiples assemblees i s'ha limitat a dir que el seu plantejament no ha variat respecte a les últimes setmanes.

Però quin era el plantejament de l'organització en les últimes setmanes? El que han anat dient els anticapitalistes és que estaven lluny de l'aprovació, però que no podien prendre una decisió sense tenir el detall. Un cop ara el projecte s'ha fet públic, els cupaires s'han limitat a repetir el que ja han reivindicat els últims dies: que els comptes han de portar intrínsecs un gir a l'esquerra per potenciar els drets socials amb un nou model econòmic "que deixi enrere la sociovergència" i avançar en el full de ruta independentista.

 

Això sí, Pellicer no s'ha estat de criticar que l'Executiu hagi aprovat els pressupostos sense tenir un acord amb la CUP ni amb cap altra formació: "El Govern ha decidit aprovar-los sense la majoria suficient per poder-los tramitar. Ara nosaltres ens prendrem el nostre temps per analitzar el contingut dels pressupostos i un cop tinguem una visió global respondrem a les qüestions concretes". 

Així mateix, ha acusat al Govern de fer les coses "tard i malament", però malgrat això ha assegurat que seguiran treballant perquè aquesta legislatura hi hagi els canvis que demanen. En aquest sentit, ha detallat que aquesta setmana es reuniran amb el Govern per seguir treballant la proposta dels comptes, i que llavors divendres traslladaran tot plegat a la militància, que durant el cap de setmana decidirà quin és el posicionament de l'organització respecte a la tramitació. Els resultats, ha dit Pallicer, es faran públics a principi de setmana: "Deixeu-me ser molt prudent per no contaminar els debats interns de la candidatura". 

El projecte del Govern no contempla algunes de les reivindicacions que la CUP ha subratllat els darrers dies, com ara dedicar el 25% del pressupost de Salut a Atenció Primària, que el 2020 va representar el 12% i que per aquest any s'incrementa fins al 17%; tampoc inclou la gestió pública del 061, tot i que el Govern assegura que s'hi incorporarà si s'aconsegueix tancar un acord; ni arriba als 1.000 milions en habitatge que reclamaven els cupaires, tot i que aquest àmbit ha crescut en 410 milions fins arribar als 749 milions. En canvi, sí preveuen la creació d'una energètica pública, que aquest dilluns va anunciar el president, Pere Aragonès, i per als treballs inicials de la qual es preveuen 500.000 euros el primer semestre del 2022.

En la imatge destacada, el diputat de la CUP Xavier Pellicer / ACN