Tot i que la CUP no desaprofita cap ocasió per mostrar el seu escepticisme davant el projecte de pressupostos que demà aprovarà el Govern de la Generalitat, Junts ha insistit aquest matí en la roda de premsa posterior a la reunió de la seva executiva que "l'únic escenari en què treballa" tant el Govern com el partit de Carles Puigdemont és aprovar els pressupostos amb els anticapitalistes i mantenint la majoria independentista sorgida de les eleccions del 14 de febrer.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha participat aquest matí a la reunió de la cúpula de Junts per informar dels grans trets del projecte que demà portarà al Govern. En la roda de premsa posterior la portaveu, Elsa Artadi, ha insistit que l'objectiu és aprovar els comptes amb la CUP i ha agraït l'esforç tant del Govern com dels cupaires per fer-ho possible.

 

Els cupaires ja han convocat per als dies 12, 13 i 14 de novembre les assemblees obertes parlamentàries​, per debatre i decidir la posició del partit davant dels pressupostos. El Govern aprovarà demà els comptes i els portarà al Parlament, amb la qual cosa s'obrirà el termini de 10 dies per presentar les esmenes a la totalitat. La previsió és que el 23 de novembre es votin les esmenes a la totalitat, que en cas d'aprovar-se tombarien el projecte, que no podria seguir la seva tramitació a la Cambra. Davant les reticències de la CUP, tant el PSC com els comuns han estès la mà al Govern, que ha insistit repetidament que el seu acord és amb els anticapitalistes. De fet, des de l'executiu es considera que aquesta votació serà l'autèntica qüestió de confiança a la qual, segons l'acord d'investidura, s'haurà de sotmetre el president, Pere Aragonès, a meitat del seu mandat.

Els pressupostos més importants

Artadi ha subratllat que aquests seran uns pressupostos "més expansius i més elevats que ha tingut mai la Generalitat de Catalunya", atès que seran els pressupostos que hauran crescut més en relació als darrers comptes, del 2020, i perquè mostraran l'increment més gran de la despesa que haurà vist mai la Generalitat de Catalunya".

"Segurament seran els pressupostos més importants que haurà aprovat mai la Generalitat", ha reblat, Artadi, que ha detalla que de cada quatre euros es destinaran a despesa social, és a dir, salut, afers socials, ensenyament i transport públic.

Recuperar la rebaixa de l'IRPF

En relació a la sentència del Tribunal Constitucional que ha tombat la reducció de l'IRPF a les rendes més baixes que va aprovar el Govern amb la llei d'acompanyament dels darrers pressuposts, Artadi, ha retret que el govern del PSOE es manté immòbil davant les retallades a les rendes més altes del govern d'Isabel Díaz Ayuso i en canvi actua quan la Generalitat introdueix una rebaixa a les rendes més baixes, per la qual cosa ha interpel·lat directament a les líders dels comuns, Ada Colau i Jéssica Albiach, davant el que ha descrit com una "croada" contra aquesta mesura que beneficia 200.000 treballadors.

La portaveu de Junts ha avançat que la conselleria d'Economia "agafarà el fil i buscarà altres maneres de recuperar aquest benefici fiscal". No ha concretat, però, si serà possible recuperar aquesta mesura dins del marc del debat dels pressupostos que es presentaran demà a la Cambra.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi / Julio Díaz