"Els pressupostos de la reactivació social i econòmica". Amb aquestes paraules ha definit el conseller d'Economia, Jaume Giró, el projecte de pressupostos que avui ha aprovat el Govern i que, segons ha assegurat, serviran per deixar enrere la crisi provocada per la pandèmia. El conseller, que ha evitat entrar en el debat intern que viu la CUP sobre el suport al projecte ni tampoc no ha volgut especular sobre suports alternatius per tirar endavant els comptes, ha mostrat l'absoluta confiança que els pressupostos s'aprovaran al Parlament. 

Giró ha acudit a la Cambra després que el Consell Executiu ha donat el vist i plau aquest matí al projecte que preveu un increment de 5.022 milions de despesa en relació al 2020 fins arribar als 38.139 milions d'euros. Ha assegurat que es tracta dels pressupostos més importants que s'han presentat mai a Catalunya, no només per magnitud sinó també per "ambició", i que l'objectiu és que Catalunya recuperi l'embranzida i les fortaleses anteriors a la crisi. "Suposaran un punt d'inflexió cap al progrés econòmic, l'enfortiment del nostre estat del benestar, a la justícia i l'equitat social", ha garantit davant de diputats i agents econòmics i socials reunits a l'Auditori del Parlament. Minuts abans havia lliurat el projecte a la presidenta, Laura Borràs, per iniciar-ne la tramitació. 

Suport de la CUP

Durant la presentació pública, el conseller no s'ha referit explícitament a les incerteses sobre el suport de la CUP als comptes, i s'ha limitat a expressar l'optimisme sobre futur del projecte. No obstant, en la roda de premsa posteior i davant les preguntes reiterades al respecte, ha insistit en el convenciment que el projecte tindrà "els suports parlamentaris suficients", ha declarat l'"absoluta confiança que seran aprovats pel Parlament de Catalunya" i, ha acabat parafrasejant Carles Puigdemont per declarar: "A Catalunya hi haurà pressupostos o pressupostos o pressupostos".

Malgrat tot, ha insistit que "fins ara" només s'han assegut a parlar amb la CUP dels comptes; ha recordat que, per permetre que prosperi el projecte, els diputats cupaires poden donar-hi suport o abstenir-se; i ha subratllat  que el projecte inclou "moltes de les coses" que s'ha parlat durant les múltiples reunions de negociació que han mantingut, i que "encara pot ser que d'aquí a dijous o divendres es pugui tancar" algun punt encara pendent de les exigències dels diputats anticapitalistes.

Marge per negociar

De fet, ha admès que s'internalitzarà el 061, actualment gestionat per Ferrovial, si finalment s'arriba a un acord amb els cupaires. En canvi, en el capítol d'habitatge, en què aquest grup reclama dedicar-hi 1.000 milions d'euros, ha advertit que els 749 milions que preveu el projecte representa un "esforç molt gran", per la qual cosa és molt difícil que s'incrementi encara més.

El conseller no ha volgut avançar què farà el Govern si els cupaires presenten una esmena a la totalitat i ha demanat respectar els temps de la militància cupaire. "Quan sapiguem la decisió actuarem de la manera que toqui", s'ha limitat a apuntar.

Conseller d'economia, Jaume giró, Presupuestos Parlament - Sergi Alcàzar

Giró ha presentat el projecte davant dels diputats i agents econòmics i socials a l'Auditori del Parlament / Sergi Alcàzar

Consell de Garanties

Pel que fa la possibilitat que algun grup de l'oposició recorri el projecte davant del Consell de Garanties Estatutàries, com ha apuntat Ciutadans, ha advertit que aquest decisió li provocaria "vergonya".  "Si això es produeix seria una maniobra de filibusterisme parlamentari perquè no hi ha cap raó objectiva que ho justifiqui", ha advertit.

Davant dels diputats i els agents econòmics i socials, el conseller havia iniciat la seva intervenció subratllant la situació de l'economia després de la caiguda provocada per pandèmia, i ha subratllat el creixement de la demanda interna i les exportacions. Tot seguit, ha destacat la vocació inversora i el caràcter social dels comptes. Ha explicat que 3 de cada 4 euros dels pressupostos aniran destinats a despesa social -"invertir en les persones és invertir en el futur", ha reblat- i ha destacat la voluntat de mantenir el marge de dèficit i la rebaixa del deute en relació al PIB .

Fons Covid

Abans d'acabar, Giró ha subratllat que aquest no és el millor pressupost que podria tenir Catalunya, però sí el millor que pot tenir avui. "Si fóssim un país sobirà aquests números serien molt millors", ha reblat argumentant que no caldria "pidolar" les infraestructures i que "cap dels diputats demanaria el retorn de Catalunya a l'estat de subordinació en què es troba ara".

Així mateix, ha advertit que els pressupostos encara podrien ser millors si l'Estat atengués a la petició de mantenir el fons extraordinari de la Covid.

Entrega de presupuestos del conseller d'economia, Jaume Giró y la presidenta del parlament, Laura Borràs - Sergi Alcàzar

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha lliurat els pressupostos a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, un cop els ha aprovat el Govern / Sergi Alcàzar

"Aquest no és el moment per la queixa ni pel retret -ha advertit abans de concloure-, sinó per fer tots un exercici de responsabilitat, els demano a tots que estem a l'alçada d'un moment tan important en la historia de Catalunya, perquè tinc el convenciment que aquests pressupostos són l'instrument per a la reactivació del país"

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la presentació dels pressupostos a l'Auditori del Parlament / Sergi Alcàzar