Arriba la nit en la jornada de la presentació del projecte dels pressupostos de la Generalitat i la CUP ja ha decidit quines preguntes plantejarà a les bases sobre la seva tramitació aquest cap de setmana, en una votació que es farà durant tot el dillunssegons han informat fonts cupaires a ElNacional.cat.

Les preguntes plantegen escenaris oberts. La primera consisteix a decidir si es presenta una esmena a la totalitat per tal de no possibilitar la tramitació dels pressupostos o bé si es fa una abstenció en aquesta votació i així es tramiten els comptes. La segona votació serà, en cas que guanyi l'esmena, decidir si se segueix negociant o bé es donen per tancades les converses. La tercera opció serà decidir, en cas que guanyi l'abstenció, si l'acord és insuficient per a l'aprovació definitiva o si bé l'actual acord és suficient per a aquesta aprovació. 

Reunir la coordinadora

Les assemblees obertes parlamentàries es reuniran divendres, dissabte i diumenge, mentre que el període de votació s'iniciarà el diumenge a les 23.59 hores i acabarà dilluns també a les 23.59 hores. El dimarts serà quan els cupaires passin a valorar els resultats convocant l'òrgan de governança de la candidatura (la COP), que recull els representants de les assemblees territorials i de les formacions que donen suport a la candidatura, a banda de persones independents amb experiència política.

Aquest dilluns, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha presentat el projecte de pressupostos de la Generalitat. Poc després des del faristol del Parlament el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha rebutjat valorar el projecte per no "condicionar" la decisió que prendran les bases anticapitalistes aquest cap de setmana, i s'ha limitat a dir que el seu plantejament no ha variat respecte de les últimes setmanes.

El plantejament cupaire

Si bé Pellicer no ha concretat a quin plantejament es refereix, els capitalistes han anat dient últimament que estaven lluny de l'aprovació i que no podien prendre una decisió sense tenir el detall. Ara que tenen el detall, s'han limitat a repetir el que ja han reivindicat els últims dies: que els comptes han de portar intrínsecs un gir a l'esquerra per potenciar els drets socials amb un nou model econòmic "que deixi enrere la sociovergència" i avançar en el full de ruta independentista.

Tot i això, el diputat cupaire ha criticat que l'executiu hagi aprovat els pressupostos sense tenir un acord ni amb la CUP ni amb cap altra formació. "El Govern ha decidit aprovar-los sense la majoria suficient per poder-los tramitar. Ara nosaltres ens prendrem el nostre temps per analitzar el contingut dels pressupostos i un cop tinguem una visió global respondrem a les qüestions concretes", ha avisat Pellicer.

 

Imatge principal: La diputada de la CUP Eulàlia Reguant / Sergi Alcàzar