Els comuns han afirmat que si els pressupostos que ha presentat el Govern aquest dimarts són expansius és pels fons europeus i pels recursos que vindran de l'Estat, no per l'esforç de la Generalitat, que han assegurat que ha estat "zero". En una roda de premsa celebrada aquest dimarts des del Parlament, els diputats David Cid i Joan Carles Gallego han emplaçat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a obrir una negociació amb la seva formació.

Cid ha lamentat que l'esforç del Govern perquè els comptes siguin expansius ha estat "zero" i ha afirmat que si ho són és pels fons europeus, per la reforma fiscal que ha reivindicat que van impulsar el 2020 i pels pressupostos i transferències que vindran des de l'Estat.

 

En aquest sentit, Gallego ha alertat que els comptes tenen "mancances" pel que fa a la despesa social, malgrat l'increment "rècord" anunciat pel conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró. A tall d'exemple, Gallego ha afirmat que els pressupostos no combaten amb suficient força el finançament dels ajuts socials, la dependència, les residències i l'emergència habitacional i que no esmenten aspectes com la salut mental i bucodental.

joan carles gallego parlament - acn

El diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego a la roda de premsa d'aquest dimarts per valorar els pressupostos / Foto: ACN

Gallego també ha afirmat que els pressupostos han d'impulsar la transformació ecològica i en aquest sentit ha lamentat que el Govern "segueixi apostant més per les carreteres que pels trens".

Crítica a Junts: "Hipòcrites"

Cid, per la seva banda, ha titllat d'"hipòcrita" l'esmena a la totalitat que Junts va presentar als pressupostos espanyols i ha alertat que si no s'aproven els comptes del govern del PSOE i Unidas Podemos tampoc es podran complir els presentats per Giró. "Nosaltres ja vam dir que Giró era el més interessat en què s'aprovessin els pressupostos de l'Estat", ha ironitzat Cid.

Igual que els socialistes, Cid i Gallego han demanat a Aragonès que obri negociacions formals amb la seva formació per negociar i aprovar els comptes. Tanmateix, mentre els socialistes han criticat que hi ha poca inversió en recuperació, els comuns han vist poca despesa social i han alertat que els serveis públics tenen "febleses estructurals" que s'han de revertir.

Preguntat pel fet que el Tribunal Constitucional (TC) hagi declarat inconstitucional la rebaixa a Catalunya de l'IRPF a les rendes més baixes inclosa en la llei d'acompanyament dels Pressupostos de 2020 pactats amb els comuns, Cid ha assegurat que va ser una demanda d'ERC que tenia un impacte de 12 milions d'euros en la recaptació.

El portaveu parlamentari ha assegurat que la majoria de les mesures fiscals pactades per l'anterior Govern i els comuns el 2020 van ser avalades: "Sense aquesta reforma fiscal, avui aquest Pressupost tindria 580 milions d'euros menys".

 

Imatge principal: Els diputats dels comuns David Cid i Joan Carles Gallego a la roda de premsa d'aquest dimarts per valorar els pressupostos / Foto: ACN