El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha demanat als grups parlamentaris que pressionin perquè el govern espanyol inclogui els fons covid als pressupostos que ha presentat i que s'estan tramitant al Congrés dels Diputats aquesta setmana. El conseller ha fet aquesta petició aquest dimecres en la sessió de control al Govern, on també ha alertat que aquests fons són "fonamentals" per gestionar l'any vinent i ha lamentat que, per ara, no estiguin previstos.

Giró ha defensat que la despesa prevista en temes de sanitat, educació i drets socials per al 2022 és d'entre 1.500 i 1.700 milions d'euros. "No hi ha previst res", ha etzibat.

 

Giró, sorprès

El conseller d'Economia ha explicat que el 2020 Catalunya va rebre 3.200 milions extraordinaris a través del fons covid i que aquest any van ser 1.200. En aquest sentit, el conseller ha criticat que la previsió per al 2022 sigui de zero. El conseller s'ha mostrat sorprès perquè ha assegurat que sembla que les conseqüències de la pandèmia hauran desaparegut a partir del gener.

Conseller d'economia, Jaume giró, ple del Parlament, sesión de control - Sergi Alcàzar

El conseller Giró, a la sessió de control al Govern d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar

"És com pensar que, a partir de gener, totes les conseqüències de la pandèmia, que ha generat una crisi sanitària i econòmica, no tindran cap conseqüència en l’àmbit de metges, professors i en la despesa social associada", ha apuntat.

Per altra banda, Giró ha afegit que la pandèmia és conjuntural, però que el problema és l'infrafinançament que s'arrossega. "És una sagnia econòmica que no és pandèmica, és endèmica", ha manifestat.

14 milions per a universitats

En la mateixa sessió de control al Govern, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat que les universitats rebran 14 milions d'euros provinents dels fons covid estatals del 2021 i s'ha sumat a la petició de Giró perquè n'hi hagi un per al 2022.

En una altra pregunta, el vicepresident Jordi Puigneró ha anunciat que els pressupostos catalans del 2022 inclouen els "recursos econòmics" necessaris perquè la fibra òptica arribi a "tots els municipis" del Pirineu. També ha explicat que es prorrogaran les bonificacions i descomptes als peatges que encara hi ha a Catalunya per a vehicles amb zero o baixes emissions.

 

Amb la pròrroga, Puigneró ha explicat que es pretén "incentivar" la renovació del parc de vehicles cap a una mobilitat "més verda i molt més descarbonitzada".

 

Imatge principal: el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, demana al govern espanyol que inclogui els fons covid als pressupostos / Foto: Sergi Alcàzar