El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que el Govern posarà en marxa al novembre un programa per la creació de la companyia d'energètica pública. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els pressupostos que demà presentarà el Govern ja inclouran una partida inicial per la creació d'aquest programa.

Aragonès ha comparegut a Glasgow, on ha participat en la cimera de l'ONU (COP26), i ha detallat que el grup de treball per l'energètica derivarà en una oficina tècnica que en sis mesos posarà sobre la taula "com ha de ser l'energètica pública". El president també ha destacat que el Govern participarà en la producció i generació d'energia. 

De fet, la creació d'una energètica pública és un reclam de fa temps de la CUP i, a més, era una de les condicions dels anticapitalistes per donar suport als pressupostos de la Generalitat del 2022.  El programa que ha anunciat Aragonès permetrà la dotació de personal per impulsar els pròxims mesos i activarà un grup de treball per estudiar com ha de ser la companyia.

Jordà ho explica

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, també ha participat i ha dit que l’energètica "no pretén ser una comercialitzadora, al contrari, pretén produir" i fer en espais que promotors privats probablement descarten per tenir poc rendiment econòmic. 

"Allí on sigui possible, però que una promotora privada no ho faria perquè el rendiment econòmic no seria tal, allí hem d'estar nosaltres per posar megawatts a la xarxa", ha argumentat la consellera.

Ajudes directes

El president també ha anunciat un paquet de subvencions directes del Govern de 115 milions d'euros per l'autoconsum energètic tant en l'àmbit empresarial i industrial com el residencial, que incorporarà aspectes sobre emmagatzematge energètic a través de bateries i també l'energia tèrmica.

Jordà ha dit que el 61% de les subvencions es reserven a empreses de tota mena: el 34%, per l'àmbit residencial, i el 16% a energia tèrmica. També ha destacat que el Govern posarà en marxa les subvencions en sis programes, que "sortiran dintre de molt poc". 

Compromís del Govern

Pere Aragonès també ha subratllat el “compromís del Govern i de la societat civil catalana amb la preservació del medi ambient”. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat va ser “pionera” en crear un Departament de Medi Ambient. I ha recordat que el 1992, el Govern va participar en la Cimera de Río. “Tenim molta experiència acumulada i sobretot una sòlida estructura institucional que avui ens ha de servir per accelerar els canvis”, ha reblat.

En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha remarcat que “el canvi climàtic és una lluita compartida que ens implica a tots i a totes”. I ha fet una crida a què la COP26 faci tot el possible per “assolir els compromisos perquè la temperatura mitjana anual del planeta no superi els 1,5º respecte a l’era preindustrial”. “Necessitem un compromís inequívoc de la comunitat internacional amb el planeta i amb la vida”, ha afegit, perquè “això és el que s’està decidint a la cimera de Glasgow, la viabilitat de la Terra com a planeta habitable”.

Imatge principal: Pere Aragonès  a la cimera climàtica. ACN