Els pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent preveuen un increment de 5.618 milions d'euros en la despesa pública, un 17,3% més que els comptes del 2020, fins a situar-se en el que la conselleria d'Economia qualifica com a "valor rècord": 38.139 milions d'euros. El Consell Executiu ha aprovat aquest matí els comptes i el conseller d'Economia, Jaume Giró, els ha portat al Parlament perquè iniciïn la tramitació. A les 12 del migdia els ha lliurat a la presidenta, Laura Borràs; tot seguit els ha presentat als grups parlamentaris i, finalment als representants de la societat civil i econòmica, als quals ha citat a l'Auditori de la Cambra.

Entrega de presupuestos del conseller d'economia, Jaume Giró y la presidenta del parlament, Laura Borràs - Sergi Alcàzar

El conseller Giró entrega els pressupostos a la presidenta del Parlament / Sergi Alcàzar

Un cop tancat el projecte al Consell Executiu, la gran incògnita que mantenen pendent els comptes del Govern és si aconseguirà, com a mínim, l'abstenció de la CUP imprescindible per ser aprovats al Parlament. De moment, els diputats cupaires s'han mostrat escèptics i han convocat les bases per debatre el posicionaments els dies 12, 13 i 14 de novembre a través de les assemblees obertes. Els grups parlamentaris tenen 10 dies per presentar esmenes a la totalitat dels pressupostos que, en cas de prosperar, tombarien el projecte i impedirien la seva tramitació. En la presentació dels comptes, el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha mostrat convençut que els pressupostos s'aprovaran, però ha evitat especular sobre la possibilitat de buscar suport alternatius a la CUP si aquest grup rebutja facilitar-ne l'aprovació.

 

Despesa social: 74,6%

El Govern assegura que es tracta dels pressupostos amb una xifra més elevada de la història, amb el major increment anualitzat en valors absoluts i amb el percentatge de creixement més gran des del 2007. El 74,6% es destina a despesa social, la qual cosa equival a que 3 de cada 4 euros es dedicaran a educació, salut, drets socials i habitatge, foment de l'ocupació i transport públic.

Salut, amb 11.171 milions d'euros, és el departament que més creix en relació als pressupostos del 2020 i suma, amb 1.456 milions, un 29% de l'increment dels pressupostos d'aquest any. El segueix Educació amb 6.681 milions en total i un 20,1% de l'increment amb 1.009 milions. En tercer lloc, Drets Socials, amb 3.969 milions en total, s'emporta 905 milions, un 18% del l'increment total.

Conseller d'economia, Jaume giró, Presupuestos Parlament - Sergi Alcàzar

El conseller presenta els pressupostos a la societat civil / Sergi Alcàzar

Next Generation

El creixement de la despesa s'aconsegueix a càrrec dels Fons Next Generation, que se situen en 2.142 milions d'euros. D'una banda, amb els 1.528 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i de l'altre amb els 614,4 milions dels Fons React. Aquests fons es destinen principalment a Salut (319 milions), Drets Socials (633 milions) i Educació (405 milions).

A més, el Govern està reclamant a l'Estat que mantingui els fons Covid que ha destinat a les comunitats autònomes els dos darrers anys per fer front a la pandèmia. No obstant, a l'espera de la resposta de l'Estat aquests recursos no estan contemplats en el projecte. L'any 2020 aquests fons van representar 3.286 milions i el 2021, 3.154 milions d'euros.

De moment, el departament d'Economia ha previst una partida de fons extraordinaris per a Salut de 500 milions per fer front a les despeses sanitàries. Així mateix s'han incorporat programes extraordinaris de personal, entre d'altres, per a personal de les escoles (125 milions) i personal de Salut Pública no sanitari (57 milions), que en total suma 205 milions.

En el capítol de personal, el projecte contempla un increment del 28.882 places respecte els pressupostos del 2020, la major part de les quals se situen en el departament de Salut (17.663) que creix un 61% per fer front tant a la pandèmia com a la recuperació d'activitat perduda arran de la Covid; Educació, amb personal docent i PAS (5.498); així com l'increment de dotacions a Interior, per a Mossos, bombers i agents rurals que sumen 1.122 efectius més. 

Els pressupostos dediquen a inversió 3.951 milions d'euros, amb la qual cosa es duplica el pressupost del 2020 amb la voluntat de compensar un dels àmbits més castigats per la crisi de la Covid.

Els projecte del Govern no contempla algunes de les reivindicacions que la CUP ha subratllat els darrers dies, com ara dedicar el 25% del pressupost de Salut a Atenció Primària, que el 2020 va representar el 12% i que per aquest any s'incrementa fins al 17%; tampoc inclou la gestió pública del 061, tot i que el Govern assegura que s'hi incorporarà si s'aconseguiex tancar un acord; ni arriba als 1.000 milions en habitatge que reclamaven els cupaires, tot i que aquest àmbit ha crescut en 410 milions fins arribar als 749 milions. En canvi, sí preveuen la creació d'una energètica pública, que aquest dilluns va anunciar el president, Pere Aragonès, i per als treballs inicials de la qual es preveuen 500.000 euros el primer semestre del 2022.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró  / Sergi Alcàzar