Des del mes de març, quan Alberto Núñez Feijóo va entrar per la porta gran a la política nacional com a president del Partit Popular per substituir a Pablo Casado després de la batalla interna dins el partit, el seu ascens a les enquestes semblava imparable, quelcom que es va batejar com "l'efecte Feijóo". Sondeig rere sondeig, anava millorant les seves previsions, especialment després de les eleccions a Andalusia, on el seu candidat va guanyar per majoria absoluta, i fa mesos que supera al PSOE de Sánchez com a partit guanyador d'unes hipotètiques eleccions generals. Segons l'última enquesta, publicada aquest dilluns per eldiario.es, la victòria continua sent de Feijóo, amb un bon marge sobre els socialistes, però l'ascens del seu partit s'ha frenat per primer cop en sis mesos.

El primer xoc Feijóo-Ayuso 

 D'aquesta manera, el PP segueix al capdavant de les enquestes amb un 31,4% dels vots, 5 punts més que les que aconseguiria el PSOE, que es queda a un 26%. Amb tot, cal destacar que els socialistes es recuperen lleugerament respecte a l'última patacada registrada en una enquesta de eldiario.es, tot just fa un mes. Llavors se'ls hi donava un 25,3% dels suports, i al PP un 33% pel 31,4% actual. Així la diferència entre els dos principals partits era de 8 punts, un marge que han retallat en aquest mes d'agost en què s'ha aprovat el decret d'estalvi energètic que va obrir la primera discussió entre Feijóo i Isabel Díaz Ayuso: el president del partit havia defensat un decret de mesures davant la crisi energètica però la madrilenya s'hi va negar des del primer moment. Finalment, la direcció va acabar adoptat el discurs d'Ayuso i ha demanat a retirada formal del decret. 

L'increment del PSOE, de només 7 dècimes, fa que continuï per darrere dels populars per quart mes consecutiu. Aquesta enquesta es va elaborar entre l'1 i el 8 d'agost, quan ja es coneixia la decisió del Tribunal Suprem sobre el cas dels ERE, ratificant les condemnes a Manuel Chaves i José Antonio Griñan. Ara, la incògnita és si Pedro Sánchez indultarà a aquest últim, amb la qual cosa vulneraria el codi ètic del PSOE, fet que també el podria afectar a les enquestes. 

Vox recupera (una mica d') embranzida 

Mentrestant, Vox continua instal·lat en la tercera força i es recupera de la patacada de les últimes enquestes. L'efecte Feijóo no només enfonsava a Sánchez, sinó també els ultres de Santiago Abascal que perdien fins a un 6% dels vots. Aquest fre dels populars suposa una petita recuperació per la formació, amb 4 dècimes més que als sondejos del juliol: passa del 14,1% al 14,5. Aquesta xifra es troba per sota del 15,21% que va obtenir en les últimes eleccions generals, que van suposar el seu gran creixement electoral. Tot plegat, coincideix amb l'estranya dimissió de Macarena Olona, qui havia de ser una de les grans figures del partit i que l'ha abandonat per suposats motius mèdics després del fracàs a Andalusia. 

Podemos a la baixa, Ciutadans residual 

A l'espera del que faci Yolanda Díaz i amb cada cop més crisis dins del govern de coalició, la quarta plaça segueix essent per Unidas Podemos, tot i que en aquesta ocasió perd un 1,5 dels suports (el partit que més) respecte al juliol, quan va créixer notablement. Ara, aconseguirien un 10,6% dels vots, 2,5 punts menys que en les últimes eleccions generals (12,97%). Qui ni baixa ni puja a les enquestes és Ciutadans, que es queda amb el mateix percentatge de vots que en l'últim sondeig, només un 1,6%. Cal recordar que en les eleccions del 10-N, que van provocar la dimissió d'Albert Rivera, el partit es va quedar amb un 6,86%.