Vox ha perdut una de les figures més destacades. Macarena Olona anunciava per sorpresa aquest divendres que abandonava la política per motius de salut. Però aquesta no és la veritable causa que ha portat Olona ha plegat. La negativa de la direcció de Vox a què tornés a Madrid després de no aconseguir els resultats esperats a les eleccions andaluses ha estat el veritable motiu de la seva marxa.

Macarena Olona no estava a gust a Andalusia. Era un secret a veus. La diputada de Vox va cedir a les pressions de la direcció nacional de la formació d’extrema dreta per encapçalar la llista a les eleccions del juny passat amb el convenciment que podria tornar a Madrid quan volgués, segons informa The Objective. La candidata Olona no va treure els resultats esperats a Andalusia, on el PP va guanyar per majoria absoluta. L'efecte Olona va ser un miratge. Vox ja no era decisiva per formar govern a la Junta. La direcció va culpar Macarena Olona, que va anar per lliure durant la campanya, dels resultats i la va obligar a quedar-se a Andalusia. Ella va prometre que es quedaria, però no ha trigat ni tres setmanes des que va estrenar-se com a portaveu de Vox al Parlament andalús per llençar la tovallola. Aquest divendres anunciava que deixava la política per motius de salut, encara que no ha transcendit de quins es tracta.

Olona volia tornar al Congrés

Macarena Olona no va abandonar el seu escó de diputada i en l’últim mes ha batallat per tornar al Congrés dels Diputats. De fet esperava estar a les llistes de les eleccions generals del 2023. Però la intenció de la direcció de la formació que lidera Santiago Abascal era una altra. El retorn a Madrid de la cap de llista seria vist com una renúncia a un any de les eleccions municipals, per això Olona havia de seguir com a portaveu de la formació al Parlament andalús. Se sacrificava una de les figures de la formació en una decisió que alguns veien com un càstig pels mals resultats de la Vox a les eleccions del 19 de juny. Davant d'aquest escenari, Olona ha decidit plegar.

La retirada precipitada de Macarena Olona arriba després d’un distanciament de la que va ser candidata amb la direcció del partit. Macaren a Olona, advocada de l’Estat que va ser fitxada per Santiago Abascal i Ivan Espinosa de los Monteros, va enrolar-se al projecte de Vox el març del 2019 i dos mesos més tard ja ocupava un escó al Congrés dels Diputats i era nomenada secretaria general del partit.