Si el president espanyol, Pedro Sánchez, impulsa l'indult de l'expresident andalús José Antonio Griñán, que està pendent d'entrar a presó, vulnerarà el codi ètic del PSOE, segons informa Europa Press. Això és perquè el codi ètic dels socialistes impedeix als càrrecs públics del partit donar suport a l'indult de condemnats per delictes de corrupció, que és el cas del socialista Griñán, a qui s'ha imposat una pena de sis anys de presó per prevaricació i malversació de fons públics a la trama dels ERO. L'afer s'està embolicant amb contradiccions en l'espai socialista.

"Els càrrecs públics del PSOE es comprometen a no proposar ni donar suport a l'indult de càrrecs públics condemnats per delictes lligats a corrupció, violència de gènere, delictes d'assetjament o discriminació, contra la llibertat i indemnitat sexuals, tortures o contra la integritat moral, així com la comissió de fets constitutius de delictes greus", s'assenyala a l'article 8.1 del codi ètic del partit que està en vigor des del 2014. Griñán, que havia estat ministre de Sanitat i de Treball als anys noranta i que va arribar a ser president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, ha estat condemnat per fets comesos quan era conseller d'Economia de la Junta, entre els anys 2004 i 2009.

El mateix article del codi ètic afegeix un segon punt on recalca que “els càrrecs públics i orgànics es comprometen a no sol·licitar el seu propi indult si fossin condemnats pels esmentats delictes” lligats a la corrupció. En el cas de Griñán, no és ell qui sol·licita el seu indult, però sí la seva família, que té intenció de registrar la sol·licitud de la mesura de gràcia quan es faci públic el contingut de la sentència del Tribunal Suprem, de la qual fins ara només s'ha avançat la decisió.

Dos expresidents socialistes

 

I entre els primers signants de la petició d'indult de Griñán apareixen els expresidents Felipe González, que el va nomenar ministre el 1992, i José Luis Rodríguez Zapatero, que el va promoure com a president del partit el 2012. González i Zapatero ja no són càrrecs públics del PSOE, per la qual cosa no estarien obligats per aquest article del codi ètic, però disposen d'una dotació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per haver estat presidents espanyols. El PSOE subratlla en les seves normes de transparència que el codi ètic "és de compliment obligat per als que ocupen un càrrec públic o orgànic o figuren en una llista electoral com a candidat o candidata", supòsits que sobre el paper ja no afectarien els expresidents.

La tramitació del possible indult tindrà un impacte polític evident, per l'oposició que hi mostra Unidas Podemos, i el fet que es produirà en ple ascens del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a possible relleu de Sánchez a la Moncloa.