L’estat espanyol ha reduït en un 3,7% la demanda elèctrica durant la primera setmana del decret d’estalvi energètic; i els seus ciutadans han arribat a estalviar uns 1.383 milions d’euros. Això és el que calcula el govern espanyol. Es tracta d’unes dades que ha fet públiques aquest dimecres la vicepresidenta tercera de l’executiu espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. En una roda de premsa, ha detallat que es tracta d’una estimació que es tradueix en un estalvi d’uns 22 milions d’euros diaris per a la societat espanyola des de l’entrada en vigor del mecanisme.

La ministra també ha volgut destacar que aquest descens de la demanda energètica s’ha produït enmig d’una onada de calor que afecta la majoria del territori espanyol. Aquest és un motiu més, segons, ella, per celebrar aquesta reducció de la demanda. I ha volgut agrair el “compromís cívic” i la “sensibilitat” de les llars i les empreses a l’hora d’entendre el context de la mesura. No obstant això, Ribera ha assenyalat que es tracta de dades provisionals que es dediquen a comparar la demanda energètica de les dues primeres setmanes d’agost, ja que l’efecte de les mesures va entrar en vigor fa només set dies.

La ministra ha lloat la "solidaritat i l'esforç del conjunt de la societat" i s'ha felicitat per "l'eficàcia" del decret, que preveu que els termòstats estiguin a 27 graus en edificis públics i comerços, entre d'altres, a l'estiu i a 19 graus a l'hivern o que els edificis públics desocupats apaguin els llums a les deu de la nit. La vicepresidenta ha criticat el "soroll" del PP i ha demanat afrontar l'actual context de "manera unida" i no "trobar problemes en les solucions que proposa el govern", segons ha dit.

Rebuda “positiva” del decret d’estalvi energètic, tot i el “soroll”

Per altra banda, la ministra ha assegurat que la rebuda de les mesures implementades ha estat “extraordinàriament positiva”, més enllà del “soroll” generat contra el reial decret. Dit això, ha afegit que de cara al pla de contingència que es presentarà el mes de setembre, s’està treballant a respondre a “grans desafiaments” com l’estalvi i l’eficiència o el canvi en el tipus d’energia que es consumeix, tot i que ha assegurat que “en cap cas es contemplen mesures restrictives”.

El Midcat “serà un debat important en els pròxims mesos”

Dit això, Ribera també ha opinat sobre el MidCat, el gasoducte que va cap a França passant pels Pirineus. La ministra ha considerat que el país presidit per Emmanuel Macron està “en bones condicions d’entendre que construir Europa passa per aquella aposta en comú de les infraestructures”. “Serà un debat important en els pròxims mesos”, ha afegit.