Després de cinc dies callat, Alberto Núñez Feijóo ha trencat el silenci sobre l'avortament a Castella i Lleó i s'ha mostrat més dur amb La Moncloa que amb Vox — que són els qui realment volen retallar els drets de les dones amb mesures antiavortistes com el batec fetal o ecografies 4D. El líder del Partit Popular ha carregat amb duresa contra Pedro Sánchez per "muntar renou" amb un "requeriment gasós" a la Junta castellanolleonesa, quan Alfonso Fernández Mañueco ja ha fet marxa enrere. Unes paraules que contrasten amb les que ha dedicat als seus socis d'ultradreta, dels quals s'ha limitat a dir que no li generen "gens d'interès" perquè no tenen competència en Sanitat a Castella i Lleó. Del càrrec del PP andalús que compra la tesi de Vox i equipara els avortaments amb assassinats no ha dit res de res.

➡️ Així vol tallar de soca-rel La Moncloa el protocol antiavortista de Castella i Lleó

En una entrevista aquest dimarts a Telemadrid, Feijóo ha assegurat que tot plegat es tracta d'un "groller intent de manipulació" per part del govern espanyol. Aquest suposat intent de manipulació es fonamenta en "supòsits de notícies i de comentaris en una roda de premsa quan el president de la comunitat insisteix en el fet que no hi ha cap modificació del protocol de la dona embarassada en el que es refereix a la interrupció de l'embaràs". La cosa és que l'executiu estatal té "molts problemes" i els intenta "minorar" amb "problemes inexistents". "Ni a Castella i Lleó ni a cap lloc on governi el PP es pot coaccionar cap dona que vol interrompre el seu embaràs conforme a la llei vigent. No hi ha cap govern del PP que coaccioni ningú", ha remarcat.

Els independentistes entren en escena

El líder del PP ha reiterat les seves crítiques al fet que l'executiu estatal enviï un requeriment a la Junta de Castella i Lleó, però que no faci requeriments als "governs independentistes" amb els quals es reuneix i "els dona un bolígraf" perquè redactin el Codi Penal. "De veritat un govern espanyol amb aquests antecedents pot requerir a un govern constitucionalista com el de Castella i Lleó basant-se en un acte que no s'ha produït, una resolució que no s'ha dictat i un protocol que no s'ha modificat?", s'ha preguntat. 

Feijóo ha destacat que "aquest debat li ve bé al govern espanyol perquè intenta confondre la gent". "I no sé si a Vox li ve bé. Jo crec que no, crec que s'equivoca profundament", ha afegit. Dit això, ha respost a l'amenaça dels seus socis d'ultradreta de sortir del govern de Castella i Lleó si els populars no apliquen el protocol antiavortament: "Qui convoca eleccions és el president autonòmic". Qui mana és el mateix president autonòmic i quan parla converteix la resta en "simplement un comentari de tertúlia" o "una aproximació a un posicionament per part d'un membre del govern que no té gens d'interès perquè no té competència".