El PP i Vox implantaran mesures antiavortament a Castella i Lleó, com ara el batec fetal i ecografies 4D. Són mesures similars a les que aplica el govern ultra d'Hongria o a les que aplicava l'administració conservadora de Texas abans de la caiguda de Roe v Wade als Estats Units, entre altres. Quedi clar que les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l'avortament segur deixen clara la inexistència de motius mèdics que justifiquin aquesta mena de canvis, que no fan més que paternalitzar les dones i infligir-les dolor en un procés mèdic. 

El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, l'ultradretà Juan García-Gallardo, ha explicat aquest dijous el contingut d'aquestes noves mesures i ha concretat que els metges estaran obligats a oferir a les dones que volen avortar la possibilitat de sentir el batec fetal. És a dir, hauran d'oferir una quarta ecografia en el primer trimestre (entre la sisena i novena setmana) de l'embaràs perquè qui vulgui interrompre l'embaràs pugui sentir el batec fetal i una ecografia 4D abans d'interrompre'l. Les tres ecografies actuals per a les setmanes 12, 20 i 33 de la gestació es mantindran.

Dones que volen avortar vs. "Gestants"

La documentació aportada pel govern ultra evita parlar de dones que volen avortar i tan sols fa referència a "gestants", alhora que esgrimeix arguments suposadament emocionals per dissuadir de la idea de la interrupció de l'embaràs. Més enllà d'enumerar aquests arguments, és més interessant entendre que sorgeixen de la connexió de Vox amb fòrums internacionals sobre la família tradicional on s'ajunta tota l'extrema dreta ultracatòlica. És així com ara emulen la política que va mantenir l'administració ultraconservadora de Texas fins que l'avortament va deixar de ser un dret garantit arreu dels Estats Units. Els antiavortistes texans ja no necessiten batecs fetals perquè directament han prohibit la lliure interrupció de l'embaràs.

En aquesta línia, García-Gallardo ha defensat que els metges exerceixin l'objecció de consciència per evitar fer avortaments — cosa generalitzada a Castella i Lleó, ja que només se'n fan de manera habitual a l'Hospital de Miranda de Ebro. A la resta de províncies es deriven a clíniques privades, tot dificultant l'accés a la lliure interrupció de l'embaràs. És així com el polític ultra ha dit que vol enviar "un missatge clar" contra les "llistes negres" de metges que rebutgin practicar avortaments, en referència a la nova llei de l'avortament.

Irene Montero carrega contra el PP

Val a dir que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ja ha reaccionat a la notícia i ha carregat amb duresa contra els populars: "En diuen moderació, per no dir arrabassar drets a les dones. Aquestes són les aliances de (Alberto Núñez) Feijóo. Això és el PP". I és que García-Gallardo ha defensat que aquestes mesures deriven d'un acord assumit pel govern autonòmic i ha donat les gràcies específicament al conseller de Sanitat, Alejandro Vázquez (PP), amb qui ha negociat les iniciatives i a qui ha vist "molt disposat".

Per una altra banda, la sanitat pública de Castella i Lleó també comptarà amb un protocol de derivació als equips de salut mental de dones embarassades "que ho requereixin". La intenció de la Junta és que aquest protocol entri en funcionament "immediatament", tot i que hi ha problemes de logística. Respecte del batec fetal i l'ecografia 4D, García-Gallardo ha dit que són mesures encara en fase de proposta i que hauran de ser materialitzades en una ordre de la Conselleria de Sanitat.