Marxa enrere del PP. El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha negat aquest dilluns que el seu executiu acabi modificant la legislació al voltant de l’avortament. Ha desmentit que a partir d’ara s’obligui “a res” a metges i pacients, i que seran les dones les que triïn si volen més informació sobre la interrupció del seu embaràs. Ha frenat així les aspiracions de Vox, que en els darrers dies s’ha vantat d’aconseguir que les dones castellanes i lleoneses que volguessin avortar haurien d’escoltar a partir d’ara el batec del cor del fetus.

El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, no ha aclarit aquest dilluns des de Madrid si la decisió de fer marxa enrere ha estat del president de Castella i Lleó o ha estat Génova qui ha instat Mañueco a rectificar. La seva roda de premsa ha tingut lloc just quan acabava la declaració institucional del president castellà. Mañueco havia dit anteriorment que “les mesures que s’implementaran milloraran i modernitzaran les prestacions i les actualitzacions en aplicació de la cartera de serveis d’atenció a la dona embarassada; i no es modificarà la cartera de serveis de l’Estat bàsica i comuna per Espanya ni el protocol de Castella i Lleó”.

Tot i la rectificació, però, Mañueco ha disparat contra el govern espanyol, després d’haver originat una crisi institucional sobre les competències del govern central i regional. El president de Castella i Lleó ha acusat La Moncloa de fer política a través de les dones embarassades, i ha mostrat “estupefacció” pel requeriment que va enviar aquest diumenge l’executiu de Pedro Sánchez. Això no obstant, ha afirmat que a la Junta encara no ha arribat aquest requeriment. Segons Mañueco, el govern de PSOE i Podemos intenta extreure “rèdit polític” d’una qüestió sobre “la que no existeix cap acord tramitant-se”.

No s’obligarà les dones embarassades a res, seran elles les que lliurement podran sol·licitar els recursos que tenen a la seva disposició”, ha insistit Mañueco, reconeixent que “alterar l’ordre dels factors pot derivar en coaccions directes i indirectes a la dona embarassada i, per tant, la Junta de Castella i Lleó ni les promourà ni les empararà”.

El PSOE titlla Feijóo “d’hostatge de Vox”

Just abans que sortís a parlar Mañueco i el portaveu Sémper, ha estat el torn de la portaveu del PSOE Pilar Alegría. La també ministra d’Educació ha carregat contra el PP per plegar-se a les exigències de Vox, i ha manifestat que el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo és un “hostatge” de la formació d’extrema dreta. Ha recordat que la Junta de Castella i Lleó no té les competències per a fer canvis en la llei de l’avortament, però ha negat que el govern espanyol tingués pensat llançar tota l'artilleria contra l’executiu de Mañueco.

De fet, fonts de La Moncloa assenyalen a ElNacional.cat que l’executiu de PSOE i Podemos no s’ha plantejat en cap cas aplicar el 155, tot i algunes informacions que apuntaven en aquesta direcció. “Hi ha molts instruments per garantir la legalitat de les normes”, assenyalen aquestes mateixes fonts.