El Consell de Ministres acordarà aquest dimarts remetre un requeriment d'incompetència al Consell de Govern de la Junta de Castella i Lleó en relació amb aquelles actuacions que “vulnerin o menyscabin” la llei de l'avortament. Segons ha informat la Secretaria d'Estat de Comunicació i han confirmat alguns ministres del govern de PSOE i Podemos, aquest requeriment d'incompetència a l'executiu d'Alfonso Fernández Mañueco (PP), enmig de la polèmica per les mesures antiavortament anunciades per Vox, es refereix a qualsevol actuació que vulneri els drets regulats per la llei esmentada.

Un cop enviat, el Govern de Castella i Lleó té un termini d'un mes per contestar. La tramesa d'un requeriment és el pas previ a qualsevol conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional, tal com estableix l'article 63.2 de la LOTC. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha sortit aquest dimarts “en defensa dels drets de les dones”, en una atenció als mitjans de comunicació. “Requerirem la Junta de Castella i Lleó perquè en el cas que no donin una resposta satisfactòria a aquest nou requeriment, puguem iniciar accions legals davant del Constitucional”, ha afegit.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha estat aquest dimarts entrevistada a TV3, on ha titllat la decisió d’enviar un requeriment “d’important”. “No consentirem qualsevol dubte respecte dels drets fonamentals de les dones”, ha afirmat, a més de considerar que és “vergonyós” que una administració pugui “atemptar contra les dones” o “tutelar els seus drets”. “La Junta ens ha de dir de manera formal i oficial què ha fet, i ha de retirar qualsevol decisió que hagi pogut prendre sobre aquesta qüestió”, ha sentenciat.

Aquest requeriment aprovat pel Consell de Ministres, però, arriba just després que el PP hagi decidit fer marxa enrere en el conflicte antiavortista. Va ser el mateix president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, qui va negar que el seu executiu acabi modificant la legislació al voltant de l’avortament. Va desmentir que a partir d’ara s’obligui “a res” a metges i pacients, i que seran les dones les que triïn si volen més informació sobre la interrupció del seu embaràs.

Així mateix, va admetre que escoltar el batec del cor d’un fetus abans d’avortar es pot interpretar com una “coacció”. “La Junta de Castella i Lleó ni promourà ni empararà” aquestes obligacions a les dones, va deixar ben clar. De fet, aquest dimarts han aparegut informacions que apunten que aquest cap de setmana passat la cúpula del PP hauria pressionat Mañueco perquè rectifiqués i no es plegués a les exigències de Vox, i deixés estar el debat sobre la interrupció voluntària de l'embaràs. Cal assenyalar que aquest dilluns el portaveu de campanya dels populars, Borja Sémper, va esquivar les preguntes sobre si la decisió del govern castellà de fer marxa enrere havia estat pròpia o per pressions de Génova.